Gradska hronika

Učenici Tehničke škole prvi na “Galaksija kupu” – razvili uređaj za ispitivanje benzinskih dizni

Učenici Tehničke škole Marko Manić, Vladimir Tošić i Miloš Ćirić sa  mentorom prof. Darkom Bjelopavlićem osvojio je prvu nagradu na ovogodišnjem “Galaksija kupu”, takmičenju u programiranju mikrokontrolera,  u organizaciji Zajednice elektrotehničkih škola Srbije. Tehnička škola je imala dva tima na ovom prestižnom takmičenju. Prvi tim su činili Jovana Spasić, Jovan Jončić i mentor prof. Bojan Ćirić i on je učestvovao sa projektom pod nazivom “Kontrola robotske ruke”. Drugi – nagrađeni tim, nagrađen je jer je nakon šest meseci napornog rada, razvio uređaj za ispitivanje benzinskih dizni. Uređaj koga su razvili pirotski đaci košta 200 evra, dok sličan komercijalni uređaj košta od 600 do 2000 evra, što je posebno oduševilo komisiju koja je odlučila da peharom nagradi ovaj projekat. Oba projekta su vrlo kompleksa i predstavljaju kombinaciju vrlo naprednih znanja i veština iz programiranja, robotike, autoelektrike, mehatronike i mnogih drugih oblasti koje se izučavaju na višim godinama fakulteta. 

Prošle školske godine Tehnička škola iz Zaječara je u saradnji sa Zajednicom elektrotehničkih škola Srbije organizovala takmičenje pod nazivom „Arduino kup Srbije“. Zadatak takmičara je bio da uz pomoć Arduino platforme (posebna vrsta mikrokontrolera) osmisle rešenje nekog konkretnog problema. Samo takmičenje održano je 1. aprila na Arduino danu koji se obeležava širom sveta.

Pozitivno mišljenje svih učesnika i prisutnih na takmičenju i mišljenja Zajednice elektrotehničkih škola bili su podrška da se takmičenje nastavi, stim da su ove godine dali novi naziv “Galaksija kup”, po uzoru na prvi srpski račinar osmišljen i napravljen davnih osamdesetih pod nazivom Galaksija. Uz to, sada se takmičenje proširilo na sve mikrokontrolere, bez ograničenja u složenosti i obimu radova.

Ove godine organizacija je proširena na Zajednicu elektrotehničkih škola Srbije, Tehnička škola Zaječar i radio klub “Timok” pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije u saradnji sa Elektronskim fakultetom iz Niša, Visokom tehničkom školom iz Niša i brojnih sponzora.

U takmičarskom delu je bilo ukupno 16 projekata učenika dok u revijalnom delu prezentovano je 12 projekata. Učestvovalo je preko 130 učenika i mentora iz tehničkih škola iz Novog Sada, Beograda, Niša, Subotice, Kosjerića, Pirota, Vršca, Obrenovca, Rume i Zaječara.

Radi se o takmičenju u programiranju mikrokontrolera, no ne samo to, već i realizaciji konkretnih projekata koji imaju primenu u realnom životu, koji se mogu unovčiti ako je realan i isplativ. Rad povezuje automatiku, mehatroniku, elektroniku, mehaniku, autoelektriku. Tehnička škola Pirot je učestvovala sa dva tima učenika, prvi tim su činili Jovana Spasić, Jovan Jončić i mentor prof. Bojan Ćirić, a drugi tim učenika Marko Manić, Vladimir Tošić i Miloš Ćirić, mentor prof. Darko Bjelopavlić. Prvi tim je imao rad pod nazivom “Kontrola robotske ruke”, drugi tim je imao rad pod nazivom “Uređaj za ispitivanje benziskih dizni”.

Iako pri tim nije osvojio neku nagradu, radi se o ozbiljnom projektu u kome su učenici isprogramirali robotsku ruku i razvili aplikaciju kojom je kontrolišu. Pomenimo samo da se slični projekti realizuju na studijama sa studentima viših godina, i zahtevaju ogromno znanje iz programiranja i robotike.

Drugi tim je imao kompletno odrađen rad, od programiranja Adruino mikrokontrolera, pravljenja zasebne elektronike za pobudu injektora, do montaže mehaničkih delova, šmirglanja i farbanja. Svako od učenika imao je svoj zadatak i zaduženje koje je odradio odlično. Komisiji se jako svideo projekat, jer je bio funkcionalan i sprema za rad u nekom servisu ili pokaznoj učionici. Potom, cena rada je do 200 evra, dok takav jedan komercijalni uređaj košta od 600 do 2000 evra.  Uzgred, uloženo je 6 meseci na razvoju, optimizaciji, nabavci elemenata i montaži. I na kraju, trud je rezultirao PRVOM NAGRADOM i peharom.

Ovim je Tehnička škola pokazala da znanje koje pruža deci može biti itekako kvalitetno i realno, potkrepljeno praksom i realizacijom.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker