Obrazovanje

Učenici Tehničke škole i njihovi mentori finalisti STEAM izazova sa svojim inovativnim projektom “HydroHeroes”

Ekipa Tehničke škole koju čine Milica Krstić, Jovan Kostić, Jovan Đelić i Relja Sokolov uspešno je prošla u finale STEAM izazova sa svojim inovativnim projektom pod nazivom “HydroHeroes”. Ovaj projekat ima za cilj praćenje vodostaja reke Nišave i pružanje informacija građanima o trenutnom statusu vodostaja.

U Palati Srbija u Beogradu juče je održana Konferencija o obrazovanju u eri veštačke inteligencije „Svet ispred nas“ koju organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i Fondacijom Petlja. U okviru konferencije su predstavljeni 10 finalista STEAM izazova, među kojima I ekipa Tehničke škole. Predstavnici Tehničke  škole na konferenciji bili su Milica Krstić, Jovan Kostić, Boban Blagojević i Miodrag Penčić.

Učenici sa mentorima Tehničke škole posvetili su mnogo truda i vremena razvijajući ovaj projekat koji kombinuje nauku, tehnologiju, inženjering, umetnost i matematiku (STEAM) kako bi se odgovorilo na izazove koji se tiču vodostaja reke Nišave. Kroz kreativnu primenu senzora, softverskih alata i mobilnih aplikacija, ovaj projekat omogućava kontinuirano praćenje vodostaja i pružanje  informacija u realnom vremenu  građanima putem njihovih mobilnih uređaja. Ova inovacija ima potencijal da značajno doprinese upravljanju vodama, pomažući u predviđanju mogućih poplava i obaveštavanju građana o preventivnim merama koje bi trebalo preduzeti u slučaju porasta vodostaja. Mentori učenika na ovom projektu su Boban Blagojević i Bojan Ćirić.

“Finale STEAM izazova pruža nam priliku da pokažemo našu predanost inovaciji i rešavanju stvarnih problema kroz kreativno korišćenje naučnih i tehnoloških resursa. Radujemo se prilici da prezentujemo naš projekat HydroHeroes na finalnom događaju i delimo naše ideje sa ostalim učesnicima i stručnjacima iz oblasti” – saopšteno je iz  iz Tehničke škole.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker