Obrazovanje

Učenici pirotske Gimnazije redovno među najboljima, ili najbolji

Na nagradnom konkursu za učenike srednjih škola, koji je raspisao Fond za mlade talente Srbije – Dositeja, Mila MIošev, učenica četvrtog razreda Gimnazije Pirot, osvojila je treće mesto u Srbiji na takmičenju “Književna olimpijada” i tako postala stipendista Fonda. Natalija Stanković bila je odlična u streljaštvu, Ljubica Mladenović na “Književnoj olimpijadi”, a Petra Mladenović, Mirjana Matanović i Anita Đorđević u poznavanju ruskog jezika.

Mila Milošev kaže da je veoma zadovoljna potignutim rezultatom na “Književnoj olimpijadi” i da joj stipendija na koju je stekla pravo mnogo znači jer nastavlja školovanje, a želi da studira političke nauke.

Natalija Stanković je učenica četvrtog razreda matematičkog smera i istakla se u sportskim takmičenjima.

“Osvojila sam prvo mesto u Srbiji u streljaštvu i ovo mi je druga stipendija jer sam i prošle godine stekla pravo na stipendiju. Ove godine sam postigla takve rezultate da imam pravo i na treću stipendiju koja će biti realizovana sledeće godine. Stipendija je novčana pomoć koja nama učenicima mnogo znači, pre svega za studije. Stipendija se isplaćuje u celom iznosu, a visina zavisi od postignutih rezultata i vrste takmičenja. Moja stipendija iznosi 40.000 dinara”- kaže Natalija Stanković.

Ljubica Mladenović, učenica četvrtog razreda Gimnazije, osvojila je drugo mesto na republičkom takmičenju “Književna olimpijada” i veoma je srećna jer stipendiju će iskoristiti na pravi način za neke svoje potrebe.

Na međunarodnom konkursu, pod nazivom „Ruski jezik – jezik poezije“, koji je raspisalo Ministarstvo prosvete Ruske Federacije, tri učenice pirotske Gimnazije plasirale su se među pedeset finalista od preko 1.400 učesnika. Petra Vidanović, učenica drugog razreda, osvojila je prvo mesto. Recitovala je Puškinovu pesmu “Pismo Tatjane Onjeginu”, dok su Mirjana Matanović i Anita Đorđević bile među finalistima.

“Za mene je veliki uspeh bio što sam se našla mešu pedeset finalista, i zaista se nisam nadala da ću biti još uspešnija i da ću osvjiti prvo mesto. U početku je bilo malo problema oko toga koju ću pesmu recitovati, ali uz pomoć profesorke, Marine Vacić, to je prevaziđeno, učile smo kako da akcentujemo reči, izgovor i na kraju je bilo sve savršeno”- kaže Petra Vidanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker