Lokalna samouprava

Učenici OŠ “Vuk Karadžić” predstavljaju Pirot na Festivalu nauke u Beogradu

Grupa talentovanih učenika OŠ “Vuk Karadžić” iz Pirota predstavljaće svoj grad na predstojećem, desetom po redu Festivalu nauke u Beogradu. Oni su proteklih meseci radili na izradi projekta koji za cilj ima prezentaciju Via militarisa, ali i našeg grada, po viđenju drevnih putopisaca Feliksa Kanica, Evlije Čelebije i Konstantina Jirečeka, koji su na veoma interesantan, pre svega pozitivan način, opisali Pirot i Piroćance. 

Reč je o veoma kompleksnom projektu koji se oslanja i na moderne tehnologije, a u jednom delu predstavljen i jedan drevni uređaj kojim su Rimljani nepogrešivo trasirali Koridor 10. Reč je o uređaju koji se zove groma, a koji je omogućio da se lako izabere najbolja moguća trasa drevnog Via militarisa. O tome koliko je ovaj uređaj savršen, po rečima đaka iz ove škole, svedoči činjenica da se trasa današnjeg Koridora 10, koji se još uvek gradi, a koja je rađena uz pomoć satelita i drugih tehnoloških novotarija, u velikoj meri poklapa sa trasom drevnog Via militarisa, čiji su ostaci i nađeni prilikom izgradnje Koridora 10.

Đake je, povodom predstojeće prezentacije u Beogradu, danas primila i pomoćnica gradonačenika zadužena za vanprivredu Milica Golubović, koja je istakla veliko zadovoljstvo uspehom pirotskih đaka i kvalitetom projekta koji su izradili za ovu priliku.

Golubovićeva je istakla da je Grad Pirot uvek podržavao projekte koji uključuju rad sa talentovanom decom iz pirotskih osnovnih i srednjih škola.

-Grad Pirot je uvek veliku pažnju poklanjao nadarenim i talentovanim đacima. Veliko je zadovoljstvo što će naš grad imati šta da predstavi na Festivalu nauke-kazala je Golubovićeva talentovanim školarcima. Ona im je poželela puno uspeha u daljem školovanju i na predstojećem Festivalu nauke u Beogradu.

 

Prijemu su osim đaka koji su učestvovali u izradi projekta, prisustvovali i nastavnici – mentori i direktor škole Tugomir Cvetković koji je istakao da je ponosan na đake koji će na najbolji mogući način prezentovati svoju školu i grad na jednoj veoma važnoj manifestaciji koja za cilj ima promociju nauke.

-Želim da se zahvalim i Gradskoj upravi na bezrezervnoj podršci jer bez tako snažne podrške nemoguće je na ovako visokom nivou raditi-kazao je direktor Cvetković.

 pogledajte i prilog TV Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker