Obrazovanje

Učenici iz Severne Makedonije u uzvratnoj poseti Srednjoj stručnoj školi u Pirotu – Negovanje mira, tolerancije, prijateljstva

Učenici Srednje stručne škole iz Pirota danas su srdačno dočekali svoje vršnjake, desetoro učenika iz škole Metodi Mitevski – Brico, iz Delčeva u Severnoj Makedoniji, koji su doputovali u Pirot u pratnji svoje dve profesorke. Radi se o uzvratnoj poseti u okviru regionalnog projekta “Superškole” koji su pokrenuli Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Projakat sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke (BMZ).

Direktor Srednje stručne škole u Pirotu, Dragoslav Mančić, pozdravljajući goste iz Severne Makedonije, izrazio je veliko zadovoljstvo što su njegova Škola i učenici u prilici da uzvrate gostoprivstvo. On je rekao da ima i neke simblolike što se upravo na današnji dan, na Dan pobede nad fašizmom, događa ovaj susret, jer ovaj projekat neguje vrednosti kao što su druženje, tolerancija, mir, razmevanje i da ovakvi susreti daju svoj doprinos postavljenim ciljevima.

Ovaj projekat ima za cilj da podrži proces pomirenja i izgradnje mira, kao proces interkulturalnog dijaloga između škola i učenika kroz omladinske razmene. Ivana Markulić, iz Kancelarije RYCO u Srbiji, kaže da će se program u naredne dve godine realizovati na teritoriji celog Zapadnog Balkana. Iz Srbije učestvuje 18 škola u ovom programu, a biće ih više.

“Program “Superškole” ima ideju da mladi sa celog Zapadnog Balkana, učenici srednjih škola, učestvuju u programima izgradnje mira, procesa učenja i pomirenja. Radionice služe tome da se učenici bolje upoznaju, da upoznaju druge kulture, da razbiju neke predrasude i da nauče šta to znači regionalna saradnja i pomirenje, upravo ono čemu težimo. Drugi ciklus “Superškola” počeće na jesen sa još većim brojem škola iz Srbije i Zapadnog Balkana. Želimo da ove razmene, kao što je rekao jedan od učenika, postanu tradicionalne” – izjavila je Markulićeva.

Projekat je zamišljen tako da se stvaraju i neguju prijateljstva istakla je, jedna od koordinatorki projekta, Marija Ćirić, iz Srednje stručne škole u Pirotu.

“Mi smo se izuzetno u gradu Delčevu osećali i proveli, a ovaj deo, koji se kod nas održava u uzvratnoj poseti, imaće formalniji karakter. Deca će na radionicama razgovarati o temi mira, kako prevazilaziti konflikte, počev od najnižeg nivoa, recimo konflikt između drugarica, do onih viših nivoa. Drugi deo dana će se se iskoristiti za obilazak, razgledanje grada i neformalno učenje”- kazala je Ćirićeva.

Profesorka Škole Metodi Mitevski – Brico, Želeanka Demirova, smatra da je projekat od izuzetnog značaja i da je veoma zadovoljna što je njena Škola, u veoma jako konkurenciji, izborila učešće. Zahvalila je na toplom prijemu svojim domaćinima i istakla da su se učenici prilikom prvog druženja u Delčevu, jako brzo zbližili i očekuje nastavak uspešne saradnje.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker