Gradska hronika

Učenici iz Rusije u poseti drugarima iz Pirota

Troje učenika iz Rusije došli su u u Pirot, u posetu svojim drugarima. Škola iz Sankt Peterburga već nekoliko godina unazad sarađuje sa pirotskom Gimnazijom, a iz te saradnje stvorena su nova prijateljstva. 

IMG_0151 Milja Dimov i Irina Petrović, učenice Gimnazije, domaćini su vršnjacima iz Rusije. One su saglasne da je ovo prijateljstvo značajno za upoznavanje ruske kulture, tradicije i načina života i dodaju da kroz druženje usavršavaju strane jezike.

Učenici iz Rusije drugi put su u Pirotu, ovoga puta došli su u neformalnu posetu svojim drugarima i našem gradu.

-Ljudi su druželjubivi, dopada mi se grad, naročito to što ima dosta zelenila. Ovde se svi međusobno poznaju, to je ono što razlikuje Pirot od našeg grada.  Drago mi je što smo nastavili da se družimo, ali i zajedno učimo druge jezike – kaže Kristina Šošina.

Kristinina vršnjakinja, Saša, kaže da u Pirotu ima mnogo prijatelja i uočava razlike u obrazovnom sistemu dveju država.

–  Glavna razlika što vi imate osnovnu i srednju školu, a mi od prvog razreda do upisa na fakultet idemo u jednu školu. Kod nas je obavezno nošenje uniformi – rekla je Saša Čebotarjova.

IMG_0148

Gosti  se upoznaju sa prirodnim lepotama našeg kraja, rado obilaze grad i institucije kutlure.

– Obišli smo Tvrđavu, bili smo na Planinarskom domu i u muzeju. Često šetamo gradom, ovde je zaista lepo – kaže Jegor Smirnov.

Prilog Televizije Pirot:

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker