Obrazovanje

Učenici iz Babušnice obišli Regionalnu deponiju Pirot

Osnovna škola “Despot Stefan lazarević” u Babušnici jedna je od 29 škola učesnika pilot projekta “Uloga učenika u zaštiti životne sredine” koji su podržali Ministarstvo prosvete, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo za lokalnu samoupravu. Krajem septembra potpisani su ugovor sa učesnicima projekta, a održana je i obuka koordinatora i predstavnika lokalnih samouprava. Realizacija projekta počela je u oktobru i trajaće do aprila iduće godine kaže, pored ostalog, direktorka OŠ “Despot Stefan Lazarević” u Babušnici, Ljiljana Stanković. Učenici petog i šestog razreda Škole danas su obišli Regionalnu deponiju Pirot i iskoristili priliku da se podrobnije upoznaju sa načinima upravljanja komunalnim otpadom.

Prema rečima direktorke OŠ “Despot Stefan Lazarević”, Ljiljane Stanković, najveći partner na projektu je lokalna samouprava opštine Babušnica. Konkurs je nagradnog karaktera, a bavi se edukacijom dece i njihovom ulogom u zaštiti životne sredine.

“Ponuđeno je pet tema. Jedna od tih tema, koju smo mi kao Škola, u saradnji sa lokalnom samoupravom, prepoznali kao bitnu jeste održivost i odlaganje otpada. Mi ćemo krenuti najpre sa edukacijem učenika, sa načinom odlaganja otpada, o selektovanju otpada, odvajanju suvog od mokrog, značaju reciklaže i značaju kompostiranja. Kada budemo to radili na raznim radionicama i predavanjima pokušaćemo da edukujemo i stanovništvo, počev od roditelja preko drugih obrazovnih i javnih ustanova u Babušnici”- kaže Stankovićeva.

Branka Tošić, projekt menadžer na Regionalnoj deponiji Pirot, kaže da su učenici obišli ceo kompleks Deponije i da su se upoznali sa aktivnostima oko upravljanja komunalnim otpadom.

“Mi smo danas obišli telo deponije, upoznali smo ih sa aktivnostima koje radimo vezanim za monitoring zaštite životne sredine, pokazali smo im bazen otpadnih voda, meteorološku stanicu i nakon obilaska, u našem Ekološkom obrazovnom centru, upoznali smo ih sa procesom reciklaže, šta je to reciklaža, koliko je ona značajna, koji materijali mogu da se recikliraju, razgovarali smo o tom procesu” – izjavila je Branka Tošić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker