Obrazovanje

Učenici i nastavnici škole „Metodi Mitevski-Brico“ iz Delčeva u Severnoj Makedoniji u uzvratnoj poseti Srednjoj stručnoj školi

U okviru drugog ciklusa projekta „Superškole“ koji se realizuje kroz partnerstvo sa školom „Metodi Mitevski-Brico“ iz Delčeva u Severnoj Makedoniji predstavnici ove škole borave u Pirotu, u uzvratnoj poseti Srdenjoj stručnoj školi. Prva poseta je realizovana od 23. do 29. aprila 2023. godine kada je 9 učenika i dva profesora Srednje stručne škole iz Pirota posetilo Severnu Makedoniju.

Regionalni projekat „Superškole“ su pokrenuli Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), a sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministartstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke (BMZ). Direktorka Srednje stručne škole, Marija Ćirić, kaže da su iz svake države zapadnog Balkana izabrane škole koje u partnerstvu realizuju ovaj projekat. „Porojekat se bavi temama interkulturalnog dijaloga, razbijanja predrasuda, stereotipa, pomirenja u regionu.  U drugom ciklusu smo konkurisali sa istom školom za dugoročno partnerstvo i naša prijava izabrana za dalju podršku“ – kaže Ćirićeva.

Učenici tokom razmene učestvuju na radionicama gde proučavaju i usvajaju znanja i veštine o rešavanju sukoba mirnim putem, nenasilnoj komunikaciji, identitetu, predrasudama, interkuluralnosti, diskriminaciji. „Jeset da mi u školi u okviru redovnog programa imamo ove teme ali se ne obrađuju na ovakav način kao što je to u toku radionica, za vreme trajanja projekta“ – kaže direktorka Srednje stručne škole.

Učenici kroz razmene upoznaju način rada i učenja u drugoj školi, upoznaju kulturu i tradiciju drugog naroda, način na koji žive njihovi vršnjaci u drugim  sredinama i  stiču nova prijateljstva.

Već sutra radionicama će prisustvovati predstavnici Regionalne kancelarije za saradnju mladih iz Beograda koji će napraviti video materijal ove razmene koja je prepoznata kao jako uspešna.

Dijana Coneva, direktorka škole „Metodi Mitevski-Brico“ iz Delčeva kaže je veliko zadovoljstvo što su deo projekta „Superškole“. „Drago mi je što nam je domaćin Srednja stručna škola u Pirotu, već dve godine sarađujemo i nadam se da ćemo saradnju nastaviti i da će prerasti u dugoročno partnerstvo. Učenici preko ovakvih projekata imaju mogućnost da se edukuju, da prošire svoja znanja da steknu nove veštine i sposobnosti koje će im biti potrebne u svakodnevnom životu i daljoj profesionalnoj karijeri. Verujem da će ova razmena proći u duhu prijateljstva, pozitivne atmosfere  za učenje i da će uučenici dati sve od sebe da sazidaju novi spomenik koji će biti vredan pamćenja“- kaže direktorka škole  „Metodi Mitevski-Brico“ iz Delčeva.

Andrea Dimitrovska, učenica iz Delčeva kaže da je projekat ispunio sva njena očekivanja. „Stičemo  nova  iskustava, bogatimo znanja, učimo o drugim kulturama i stičemo mnogo novih prijatelja, verujem da će ta prijateljstva trajati celog života. Nama se Pirot mnogo dopada, prošetali smo obišli znamenitosti a na radionicama smo naučili mnogo drugih stvari na koje do sada nismo obraćali pažnju“ – kaže učenica iz Delčeva, Andrea Dimitrovska.

I za Aleksu Ramadanovića, učenika Srednje stručne škole poseta Delčevu bila je dragoceeno iskustvo. „Aprila smo u Delčevu mogli da upoznaamo kulturno istorijsko nasleđe ovog grada, sada se druženje nastavlja i drago mi je što učestvujem u ovom projektu“ – kaže Aleksa.

Škola „Metodi Mitevski-Brico“, sa kojom je Srednja stručna škola uspostavila saradnju, ima 356 učenika na gimanzijskom i stručnom obrazovanju, hemisjko tehnološke struke i struke  tekstila, kože i sličnih proizvoda. Direktorke  škola veruju da će se partnerstvo i saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker