Obrazovanje

Učenici Ekonomske škole Pirot borave u Bragi u Portugaliji – Bogato iskustvo, razmena znanja i uspomene za čitav život

Šestoro maturanata Ekonomske škole Pirot, Dana Adamović, Sara Zdravkov, Jovana Ignjatović, Andrea Tomović, Pavle Dimitrijević i Veljko Kostić, u pratnji profesora Saše Metodijeva, borave u portugalskom gradu Bragi u periodu od 12.do 26. maja. Oni, u okviru programa Erazmus + za mobilnost učenika, obavljaju praksu u određenim privrednim subjektima prema planu, programu i radnom vremenu koje su dobili od domaćina, Bragamob.

Pored konkretnih radnih zadataka ovo je za učenike prilika da razmene iskustva sa svojim vršnjacima iz Francuske, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Turske i da se uvere u korisnost stručnih znanja i veština, kao i znanje engleskog jezika.

Svoje slobodno vreme svi učenici i profesori-mentori upotpunjuju raznim kulturno-istorijskim i zabavnim manifestacijama i obilaskom prelepog  grada Brage.

“Domaćin Bragamob je vrhunski organizovana kompanija koja je upriličila posetu glavnom gradu Portugalije, Lisabonu, iz koga smo poneli nezaboravne uspomene. Poseban utisak na sve nas je ostavio kontakt sa Atlantikom, a do kraja boravka posetićemo i grad Porto” – rekao je profesor, Saša Metodijev.

Zahvaljujući Ekonomskoj školi Pirot koja je dobila akreditaciju za projekat Erazmus + ovi učenici i njihov profesor stiču bogato iskustvo i uspomene za čitav život za vreme boravka u Bragi.

Braga je crkvena prestonica Portugalije i grad sreće. Osim što je međunarodno poznata po nogometu i epitetu studentskog grada, Braga se ističe kao religijsko središte Portugalije i jedno od najznačajnijih na Pirinejskom poluostrvu.

Između baroka i drugih arhitektonskih stilova, Braga ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe bazirano na 82 crkve, 76 kapelica, 2 svetilišta, baziliku i katedralu najstariju u Portugaliji, koja datira iz 11. Veka pa Portugalci znaju često u žargonu reći: “Ej, stariji si od katedrale u Bragi”.

Osim toga, Braga je najsrećniji grad u Portugaliji i 1 od 10 evropskih gradova sa najvišim kvalitetom života. Deo te sreće pokušaće da prenesu i iskažu naši “Portugalci” po povratku u svoj rodni grad, poručuju iz Ekonomske škole Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker