Obrazovanje

Učenica Gimnazije Sofija Đorđević na usavršavanju znanja srpskog jezika i jezičke kulture u Tršiću

Učenica drugog razreda bilingvalnog odeljenja Sofija Đorđević boravila je, u periodu od 15. do 21. oktobra 2023. godine, u Tršiću, u Naučno-obrazovnom kulturnom centru “Vuk Karadžić”. Sofija je prisustvovala predavanjima i radionicama namenjenim učenicima prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole, koji su u školskoj 2022/23. godini osvojili nagrade na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture i na Književnoj olimpijadi.

Realizacija ove programske aktivnosti namenjena je učenicima sa izuzetnim sposobnostima za oblast srpskog jezika i književnosti, a organizator je Ministarstvo prosvete Republike Srbije u saradnji sa Društvom za srpski jezik i književnost Srbije i Naučno-obrazovno kulturnim centrom “Vuk Karadžić” u Tršiću.

Predavanja i radionice držali su profesori i saradnici sa Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima i Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu, kao i studenti doktorskih studija sa ovih katedri. Tematski blokovi – Jezičke promene u govoru mladih (za oblast srpski jezik) i Tumačenje književnog dela (za oblast književnost) – pripremljeni su na osnovu nastavnih programa i usklađeni sa uzrastom učenika.

Pored nastavnih aktivnosti, učenici su imali i bogat vannastavni program – gledanje filmova vezanih za gradivo, obilazak kulturnoistorijskih znamenitosti i druženje sa učenicima iz cele Srbije. Poslednjeg dana, učenici-polaznici ove programske aktivnosti, uspešno su realizovali zajednički kviz o savladanom gradivu.

Poziv učenici pirotske Gimnazije, Sofiji Đorđević, da prisustvuje ovako osmišljenoj nastavi upravo u Tršiću, jednom od središta naše jezičke kulture, predstavlja nagradu za njen kontinuiran rad i učenje, ali i podsticaj za njeno dalje usavršavanje u oblasti naše nacionalne jezičke i književne baštine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker