Kultura

“Ubi me kurje oko” – Drama ili komedija, oduševila pirotsku publiku

Druge večeri tradicionalne Revije predstava malih formi u pirotskom Narodnom pozorištu izvedena je predstava “Ubi me kurje oko” u režiji Vesne Stanković, koja ujedno u predstavi igra ljupku, simpatičnu, malo ocvalu devojku. Komad, koji naizgled liči na komediju, je zapravo veoma ozbiljna priča, neprolazna tema iz srpske prošlosti, Veliki rat i period posle oslobođenja Beograda, predstavljena na originalan i duhovit način. U ovom komadu Milan Kalinić glumi islednika, koji ovaj važan posao obavlja kao provereni “drug” i učesnik prethodnih ratova, a, fenomenalni, Srđan Ivanović na najbolji mogući način dočarava lik srpskog seljaka, pomalo uplašenog, lukavog, ratnog antiheroja, ali kad zatreba njegov glas je gromak i nepokolebljiv.

U ovom delu upoznajemo lik antiheroja Anđelka, neobrazovanog seljaka, koji je igrom slučaja mobilisan i učestvuje u Velikom ratu. On pred islednikom, drugom Kosti, odgovarajući na njegova pitanja, iznosi svoju životnu priču, ističući svoja dva velika nedostatka – telo veliko, a srce kao kamičak, i kurje oko koje mu sve vreme zagorčava život. Ljupka, simpatična drugarica Mira je zapisničar, devojka u poodmaklim godinama sa jedinom preokupacijom da nađe muža, pa makar to bio i neotesani drug Kosta. Kroz sve peripetije, koje neprestano drže pažnju gledaoca, nenametljivo, ali vrlo snažno akteri se dotiču surovosti i bolne istine iz srpske prošlosti.

Pirotska publika, sala Narodnog pozorišta bila je prepuna, uživala je u predstavi što se videlo i na kraju kada su glumci ispraćeni burnim aplauzima i pozivani na bis.

“Jako sam srećna, kad je publici dobro nama glumcima je još bolje. Ovo je priča, fantastičnog glumca, Srđana Ivanovića, malo je glumaca koji mogu to tako da odigraju kao što on radi. Milan kalinić se sjajno uklopio u ulogu islednika, to je zaista ušlo u njegovu kičmu, kao da je radio probe od početka, iako je kasnije uskočio i vrlo sam srećna, dobro se razumemo na sceni i odlično sarađujemo. Znate o čemu se radi, ja nekako se ne slažem sa ljudima koji rade na prodaji predstave i koji kažu da je mnogo lakše prodati kada se kaže da je reč o komediji. U stvari, ovo uopšte nije komedija.Ovo je jedna ozbiljna drama srpskog naroda prikazana iz ugla jednog malog čoveka, jednog seljaka svinjara, koji je siroče, propatio je mnogo i još na svu muku što je bez roditelja ima još i kurje oko. To je ta gorčina koja negde ostaje i daje poseban ton, ali to treba napraviti tako da dramu ispričaš na način da bi se ljudi smejali” – izjavila je Vesna Stanković, glumica i rediteljka predstave.

Milan Kalinić, koji igra druga Kostu, takođe, smatra da je ovaj komad jedna ozbiljna i kompleksna priča koja govori o nama kroz sudbinu jednog malog čoveka.

“Sve ono što se dešava tom malom čoveku, sve sa čim se i ostali likovi suočavaju u svojim životima i međusobno, to je u stvari sve ono što se dešava kolektivno nama, svi oni problemi, sve zablude, greške, mitovi koji su nas sputali generalno kao narod. To je Vesna vrlo vešto napisala, i vrlo duhovito, ali kao i svaki život koji nosi sa sobom mnogo teškoća nosi i one lepe stvari, duhovite. Ona je sve to lepo upakovala i zato je ova predstava toliko uspešna. I ono što je najbitnije, taj lik koji je pisan za mog kuma Srđana Ivanovića u stvari, kako bih rekao, to je svetska podela, to ne bi niko mogao da odigra bolje od njega” – rekao je Kalinić.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker