Gradska hronika

U zimskim centrima 116 radnika “na crno”

Inspektori rada proteklih dana vršili su “blic” kontrole u svim planinskim turističkim centrima-Kopaoniku, Zlaiboru, Zlataru i Staroj planini. Tom prilikom kontrolisano je 276 poslodavaca i utvrđeno je da je 116 osoba radilo na crno, odnosno da im poslodavci nisu uredno plaćali poreze i doprinose niti ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje. Ovakve kontrole su, kako se pokazalo, veoma efikasne, jer sa najvećim brojem neprijavljenih radnika nakon kontrola inspektora rada, poslodavci zaključe radni odnos i uredno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa.

 ”Blic” inspekcijskim kontrolama, koje su vršili inspektori rada iz područnih jedinica inspekcije rada u 12 upravnih okruga, po principu ”rotacije”, obuhvaćeno je ukupno 276 poslodavaca. Prilikom inspekcijskih nadzora, inspektori rada su od ukupno 692 lica zatečena na radu, utvrdili da je 116 lica ( 17 %) radilo ”na crno”, odnosno da sa tim licima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje. Takođe, inspekcijskim nadzorom je otkriveno i 8 neregistrovanih subjekata koji se bave ugostiteljstvom i trgovinom.

inspekcija rada_2

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori rada su podneli 26 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneli 3 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika. Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali i 14 prekršajnih naloga.

Inspektori rada su zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa doneli i 58 rešenja kojima je, pored ostalog, naloženo poslodavcima da zasnuju radni odnos sa radno angažovanim licem, kao i 6 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

inspekcija rada_1

Imajući u vidu broj otkrivenih neregistrovanih subjekata, kao i broj lica koja inspekcija rada prilikom pojačanih inspekcijskih nadzora zatiče na radu ”na crno”, Inspektorat za rad će, u cilju suzbijanja sive ekonomije i rada ”na crno” i u predstojećem periodu u nastaviti sa organizovanjem vanrednih, pojačanih inspekcijskih nadzora na celoj teritoriji Republike Srbije.

stara planina

Na teritoriji Pirotskog okruga, tokom kontrola na Staroj planini, pronađen je jedan neprijavljen radnik, dok je prošle godine bilo neuporedivo više neprijavljenih radnika, čak osam, od čega pet samo u jednom objektu.

-Podneli smo jedan prekršajni nalog, dve prekršajne prijave i pet rešenja iz oblsati bezbednosti i zdravlja na radu. Nepravilnosti je daleko manje na Staroj planini nego prošle godine, što je dokaz da su ovakve kontrole veoma efikasne, kazao je Pirotskim vestima šef Inspekcije rada Pirotskog upravnog okruga Aleksandar Popović.

inspekcija rada_4

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker