Gradska hronika

U višespratnici zahvaćenoj požarom život se normalizuje

Posle nekoliko dana od izbijanja požara u višespratnici u Ulici Predraga Boškovića u Pirotu život se postepeno normalizuje. Karakteristično je da je u istom danu, u razmaku od samo nekoliko sati, u istom stanu na 6. spratu dolazilo do paljevine, oba puta su vatrogasci blagovremeno intervenisali. Prvi put, oko 15 časova, vatra je ugašena a da se plamen nije rasplamsao, ali kada je do novog paljenja došlo, oko 21 i 30, trebalo je mnogo napora i spretnosti vatrogasaca da spreče širenje vatrene stihije u kojoj je stan potpuno uništen i pretila je opasnost da se požar proširi. Na sreću žrtava, niti povređenih, nije bilo, ali je pričinjena materijalna šteta.  

Situacija je bila vrlo dramatična kaže, upravnik Stambene zajednice, Miljan Jonić. Hodničke prostorije bile su za tili čas ispunjene gustim dimom, a od toplote, bez obzira što ih plamen nije zahvatio, stradali su strujomeri na 6. spratu kao i instalacija za hodničko svetlo na 6. 7. i 8. spratu. Veći deo stana gde je izbio požar je uništen i samo zahvaljujući brzoj i spretnoj interveniciji vatrogasaca izbegnut je požar širih razmera.

“Ono što je dobro, a to se najbolje pokazalo u ovom slučaju koliko je važno, jeste da su nam hidranti na svakom spratu ispravni, atestirani, da postoje protivpožarni aparati, i da je sve u skladu sa propisanim merama protivpožarne zaštite. Vatrogasci su zato iz neposredne blizine požar, relativno brzo, lokalizovali i nisu dozvolili širenje. Ono što nije dobro to je da su hodnici pretrpani delovima starog nameštaja, biciklama i čime sve ne, i to u ovakvim i sličnim situacijama može predstavljati ozbiljan problem” – kaže Jonić.

Na sreću, sve se dobro završilo i trebalo je hitno preduzetni mere da se život u zgradi normalizuje, pogotovo iznad 6. sprata. Struje nije bilo, liftovi nisu radili, trebalo je očistiti pod, zidove, plafone, jer je sve bilo crno od dima, a miris paljevine se jako oseća.

“Nismo oklevali, ekipe Eletrodistribucije su odmah završile svoj posao, što je u njihovoj nadležnosti, a angožovali smo ovlašćenu firmu za druge radove na elektroinstalacijama. Radilo se do kasno u noć i uspeli smo da dobijemo struju. Institut za liftove imao je razumevanja za naš problem, došli su vrlo brzo, i posle pregleda liftova dozvolio upotrebu. Komunalac nam je bez naplate obezbedio kamion da se preveze sve ono što je stradalo u požaru. Moram da istaknem i angažovanje stanara, pogotovo mlađih ljudi, koji su uvek bili tu da pomognu, jer se često radilo do ponoći, pa i kasnije”.

Sada je važno da se pažnja posveti higijeni hodičkih prostorija kako bi se kasnije izveli molersko farbarski radovi kaže Jonić.

“Dim je zahvatio svaku poru hodika iznad 6. sprata. Jednostavno taj deo zgrade bio je poput ogromnog dimnjaka, sve je crno. Angažovali smo određenu agenciju koja se bavi ovim poslovima i već se oseća boljitak. Zidovi su se ponovi zabeleli i posle detaljnog čišćenja, struganja, brisanja, dezinfekcije uslediće krečenje i farbanje” – izjavio je Jonić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker