Zdravlje

U toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa – Zainteresovanost velika, vakcina ima dovoljno

U ambulantama  Doma zdravlja Pirot vakcinu protiv sezonskog gripa dnevno primi oko 90 pacijenata. Vakcinacija je počela 5. oktobra  i prema rečima dr Marine Manić, koordinatorke za imunizaciju Doma zdravlja Pirot odziv je dobar. Ima dovoljno vakcina, pacijenti sa indikacijama bi trebalo da se jave i zakažu pregled kod lekara u ambulantama gde se leče: Pazar, Tigar, ambulanta pri bolnici, službi Kućne nege, dok će se u seoskim ambulantama imunizacija odvijati po ustaljenom rasporedu rada lekara. 

Pirotski Dom zdravlja dobio je 2460 četvorovalentnih vakcina protiv gripa, VAXIGRIP tetra i 240 trovalentnih Torlak vakcina. Prema rečima dr Marine Manić, ima gužvi u ambulantama ali ima dovoljno vakcina za sve koji su zainteresovani i za sve pacijente  koji spadaju u neku od rizičnih kategorija.

Vakcina se preporučuje osobama sa: hroničnim poremećajima plućne funkcije i kardiovaskularnog sistema; metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest); poremećajima rada bubrega; osobama sa oslabljenim imunitetom; osobama starijim od 65 godina; osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite; zaposlenima i smeštenim u ustanovama koje obavlajaju zdrastvenu delatnost; osobama zaposlenim u javnim službama koje su u riziku.

Vakcina se preporučuje i deci starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje.

Iz Centra za prevenciju Doma zdravlja Pirot stanovništo, a posebno one koji pripadaju visoko rizičnim grupama, da se vakcinišu protiv gripa, jer je to u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja ali I zdravlja cele porodice I kolektiva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker