Lokalna samouprava

U planu sanacija klizišta na putu prema Toplom Dolu

Put prema Toplom Dolu jedini je putni pravac na teritoriji grada Pirota koji zadaje dosta problema, ne samo meštanima sela već i lokalnoj samoupravi, s obzirom da je sanacija puta veoma zahtevan i skup posao. Put je većim svojim delom na sunčanoj strani i sa tvrdom podlogom, ali ima nekoliko kritičnih mesta, jedna od njih su Mokra stena i tri klizišta koja zahtevaju svaobuhvatnu sanaciju terena. Direktor Javnog preduzeća za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta u Pirotu, Slaviša Svilarov, kaže da je urađen  projekat za sanaciju klizišta, ali Mokra stena, za sada, ostaje nerešiv problem. 

topli do kuća stara planina
foto ilustracija – Detalj iz sela Topli Do

 

“Po tom pitanju grad Pirot je angažovao ovlašćenog projektanta za izradu elaborata za sanaciju tri klizišta na putu prema Toplom Dolu. Predviđa se izgradnja potpornih zidova, odvodnih kanala i sanacija kolovoza. Predračunska vrednost projekta je 25 miliona dinara i verujem da će taj projekat biti realizovan sledeće godine, da li preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ili će grad iz Budžeta finasirati, videćemo. Sanacija klizišta će se rešiti. Za sada postoji odgovarajuća signalizacija i zaštitna ograda na tim mestima kako bi se saobraćaj što bezbednije odvijao. Veliki problem je odron kod Mokre stene, naročito usled velikih padavina i u zimskim mesecima. Za sada to je najveći problem, jer praktično treba ukloniti celo brdo, minirati teren, što je veliki i skup posao i realno nismo u mogućnosti da to uradimo. Dugo se priča o izgradnji mosta na Visočici gde bi se otvorio putni pravac preko brane HE “Pirot” i smatram da bi to bilo najbolje rešenje, a taj projekat će se sigurno realizovati”- kaže Svilarov.

Trenutno je od Temske do Toplog Dola zabranjen saobraćaj teretnih vozila, dok se putnički saobraćaj odvija uz povećanu opreznost.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker