Gradska hronikaOstale vesti

U Srbiji prošle godine registrovano 124.127 migranata – Oko 200 migranata svakodnevno u PC “Četvrti kilometar”

Prema  statističkim podacima Кomesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, tokom 2022. godine u prihvatnim i centrima za azil evidentirano je 124.127 migranata. Prosečno vreme zadržavanja bilo je 16 dana dok je tokom  2021. godine prosečno vreme zadržavanja bilo 30 dana, a  2020. godine, 36 dana. U prihvatnom centru “Četvrti kilometar” borave 192 migranta, uglavnom iz Maroka.

U centrima kojima upravlja Кomesarijat migranti  dobijaju smeštaj, hranu, odeću, medicinsku zaštitu i human pristup onih koji sa njima rade. Evropska unija je najveći donator sredstava za upravljanje migracijama u Srbiji.

Trenutno, u centrima boravi oko 3000 migranata, koji su smešteni u 17 prihvatnih i centara za azil, među kojima je pirotski PC “Četvrti kilometar”.  Ovaj prihvatni centar ima 192 mesta i kapacitet je gotovo uvek popunjen ali se migranti ne zadržavaju dugo i posle boravka od nekoliko dana nastavljaju dalje svoj put. Trenutno je u njemu najviše Marokanaca, oko 90%.

Direktorka Doma zdravlja Pirot, Suzana Stanković, podseća da je krajem prošle godine potpisan projekat sa Ministarstvom zdravlja o zbrinjavanju i pružanju zdravstvene zaštite migrantima. “Došlo je do nekog zastoja, mi smo obezbedili ekipe koje će raditi na zbrinjavanju migranata, čekamo informacije od strane Ministarstva zdravlja o tome na koji način ćemo raditi sa migrantima”- rekla je Stankovićeva i dodala da i migranti i svi stranci koji se nađu na teritoriji naše zemlje mogu dobiti hitnu medicinsku pomoću u skladu sa zakonom.

Tokom 2022. godine najzastupljenije države porekla migranata bile su – Avganistan 36,13%, Sirija 29,19%, Pakistan 11,89%, Maroko 7,92%o i Indija 4,04%. Кomesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da je  2022. godine, ukupno 25 osoba dobilo je pozitivno rešenje o zaštiti, od čega je 15 lica dobilo supsidijarnu zaštitu, a 10 status izbeglice (rešenje o azilu).

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker