Zdravlje

U slučaju povećanja broja obolelih od kovida sledi reorganizacija rada u kovid ambulanti

Oko 200 pacijenata juče je pregledano u kovid ambulanti Doma zdravlja Pirot od čega je trećina prvih pregleda a ostalo kontrolni pregledi. Pacijente u kovid ambulanti trenutno zbrinjavaju tri ekipe. Ukoliko se nastavi trend povećanja broja obolelih reorganizacijom će lekari iz drugih ambulanti biti uključeni u kovid sistem što će negativno uticati na  ostale pacijente s obzirom da u prethodnom periodu nije bilo novih zapošljavanja u Domu zdravlja. tijabarska ambulanta pirot covid ambulanta

Svakodnevno je u Pirotu oko 30 potvrđenih slučajeva novozaraženih od virusa korona. Dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja Pirot kaže da iako je normativima Ministarstva zdravlja predviđeno da pregled traje 15 minuta po pacijentu odnosno da svaki lekar ima maksimalno 30 pacijenata dnevno, ekipe koje dežuraju u kovid ambulanti već imaju preko 50 pacijanata. Dr Ilić kaže da ukoliko se nastavi trend povećanja broja obolellih od kovida povećaće se broj ekipa u kovid sistemu ali će kao i u prvim talasima korone trpeti nekovid pacijenti. Prema njegovim rečima broj zaposlenih u Domu zdravlja je ostao isti pa je zato moguća samo reorganizacija rada odnosno veći broj ekipa u kovid sistemu a smanjeni kapaciteti u ambulantama koje zbrinjavaju  ostale pacijente.

Dr Ilić podseća da pacijenti koji su na vreme dostavili dokumentaciju izabranom lekaru hroničnu terapiju mogu produžiti i telefonskim pozivom.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker