Kultura

U Ruskom domu u Beogradu promovisana knjiga Neška Madića “Rusija, Srbija i novi svetski poredak”

Povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja Srbije, Ruski dom u Beogradu organizovao je promociju knjige sociologa Neška Madića ,,Rusija. Srbija i novi svetski poredak”. Delo je vrlo detaljna analiza neoliberalnog svetskog poretka, koji je evidentan od 1990. godine, i njegovih posledica na razvoj čovečanstva. Promociji su prisustvovale brojne ugledne zvanice, među kojima ambasadori Radoš Smiljković i Danko Prokić, pukovnici i vojni atašei Miško Mijović, Radovan Miletić i Nikola Zimonja, profesor Nikola Rackov i članovi Udruženja Piroćanaca u Beogradu.

Autor je pokušao da odgovori na pojedina važna pitanja sa kojima se suočava savremeni svet, a to je, pre svega, zbog čega su Rusija i Srbija glavne mete novog svetskog poretka, zatim, ko je Srbiji naneo štetu od 300 milijardi dolara usled ekonomskih sankcija, bombardovanja i pljačkaške privatizacije, kao i zbog čega se danas vodi rat u Ukrajini i slično. Moderator večeri bio je, novinar, Boban Mitić a o knjizi je govorio, profesor emeritus, dr Ljubiša Mitrović.

Autor knjige, Neško Madić, kaže da je njegova teza, kao i velikog broja geopolitičara, da je 21. vek vek bitke za Rusiju i vek bitke za čašu vode.

Jedan od ciljeva knjige je da se ovakve stvari demistifikuju i da se objasni suština novog svetskog poretka koji se zasniva na demokratiji za 0,1 posto najbogatijih, na egoizmu, pohlepi i gramzivosti koji vode čovečanstvo prema nuklearnoj kataklizmi i kamenom dobu, dodao je sociolog Neško Madić.

Fotografije Ilija Lika Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker