Agrar

U prvih nedelju dana preko e-Agrara u Pirotu gazdinstva obnovilo preko 1.800 poljoprivrednika.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uvelo je polovinom januara elektronski sistem, e-Agrar, za registraciju gazdinstava na koji se do sada prijavilo više od 22.000 poljoprivrednika. E-agrar treba da omogući proizvođačima da mnogo lakše, uz samo nekoliko klikova, stignu do subvencija. Kako su naglasili u Ministarstvu poljoprivrede, cela ideja ovog projekta je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini, i da će taj novac dobiti u istoj godini.

Prvi korak u procesu uvođenja e-Agrar sistema je prijava na Portal eID (Portal za elektronsku identifikaciju). Zato je potrebno da poljoprivrednici  posete najbližu poštu ili Poljoprivrednu stručnu službu Srbije (PSSS) ovlašćenu za registraciju korisničkog naloga i izdavanje parametara, ili QR koda, za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID pomoću koje će se uspešno prijaviti na portal eID.

Interesovanja poljoprivrednika u Pirotskom okrugu je veliko zbog subvencija koje mogu da ostvare  ukoliko su registrovani preko e-Agrar-a. Za sada je preko 1.800 poljoprivrednika obnovilo registraciju preko e-Agrar-a od oko 5.000 koliko ima gazdinstava na području Okruga.  Poljoprivredna stručna služba radi svakodnevno do 18 sati a subotom i nedeljodo  sbakog dana asubotom I nedeljom do 14 sati.

Goran Popović, direktor PSSS Pirot, kaže da  zaposleni u Pojloprivrednoj stručnoj službi pomažu poljoprivrednicima i završavaju veći deo  procedure oko prijave  a poljoprivrednici  koji su digitalno pismeniji mogu i sami vrlo brzo da završavaju celokupan pokastupak.   “Podsećamo sve poljoprivredne proizvođače da krajnji rok za prijavu u sistem eRPG ne postoji te su u mogućnosti da prijavu i obnovu statusa gazdinstva odradite sve do trenutka podnošenja zahteva za željenu subvenciju” – kaže Popović.

Prema njegovim rečima, početak raspisivanja javnih poziva, 3. aprila, nikako ne znači da je to krajnji rok za prijavljivanje u eRPG, koji je neograničen. U slučaju da javni pozivi za subvencije koje  interesuju određene proizvođače počinju kasnije, nema potrebe da žure sa ažuriranjem i obnovom statusa gazdinstva.

Prvi javni poziv koji će biti raspisan 3. aprila je onaj za subvencije po hektaru i biće otvoren čak 45 dana, do 15. maja, kako bi svi poljoprivredni proizvođači imali dovoljno vremena za sređivanje stanja u registrima i obnove statusa gazdinstva.  Kako bi poljoprivrednici  mogli da planiraju i da se pripreme za prijavljivanje u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPGobjavljen je plan raspisivanja javnih poziva:

  1. Mleko 1. kvartal od 3. do 15. aprila
  2. Davanje po hektaru od 3. aprila do 15. maja
  3. Genetika od 15. aprila do 15. maja
  4. Pčele od 1. do 20. maja
  5. Krave za uzgoj teladi od 10. aprila do 10. maja
  6. Tov od 20. aprila do 10. Maja

Trenutak raspisivanja javnog poziva za subvenciju za koju pojloprivrednik želi da se  prijavi nije krajnji rok za registraciju u eRPG, već je to moguće učiniti tokom celog trajanja javnog poziva.

 

Kako su ranije istakli u Ministarstvu poljoprivrede, preko novog sistema bi čak 450.000 poljoprivrednih gazdinstava moglo da pređe na digitalno vođenje posla.

O neophodnosti uvođenja e-Agrara još pre nekoliko godina ukazivalu su iz NALED-a. Analiza koja je urađena uz podršku Nemačke razvojne saradnje, pokazala je da su polјoprivrednici obavezni da dostave više od 80 podataka na više od 10 različitih dokumenata od kojih je barem 60 odsto nepotrebno. Sve te podatke, kako su naveli, službenici ručno proveravaju, čak i prekucavaju, zbog čega se nepotrebno gubi vreme i može doći do kašnjenja u isplati subvencija.

Preporuka NALED-a bila je pokretanje e-Agrara, koji predviđa softversko rešenje gde bi, umesto dostavlјanja dokumentacije i dolaska na brojne šaltere, svaki nosilac gazdinstva imao nalog i sam unosio podatke o sebi, članovima gazdinstva, parcelama na kojima obavlјa proizvodnju, životinjama ili kulturama koje gaji. Nosilac gazdinstva preko portala bi podnosio i zahteve za subvencije, a rešenja bi dobijao elektronski.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker