Lokalna samouprava

U prošloj godini 38 beba manje u odnosu na pretprošlu

Po tradiciji, svakog drugog januara predsednik opštine Vladan Vasić i direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Zoran Nikolić obišli su pirotsko pirotsko porodilište i darivali mlade mame i njihove prinove vrednim poklon-paketima. Prilikom današnjeg obilaska pirotskog porodilišta, Vasić je pozvao sve mlade Piroćance da rađaju decu, a opština Pirot će se, kako je Vasić rekao, truditi da deca imaju kvalitetne uslove za život.  U 2016. godini u Pirotu se još uvek nije rodila ni jedna beba, a trenutno na odeljenju Ginekologije i akušerstva ima sedam beba koje su na svet došle neposredno pre Nove godine. U prošloj godini zabeležen je pad nataliteta, odnosno 38 beba manje u odnosu na pretprošlu.

mlade mame (2)

-Čuli smo da ima nešto manje beba 2015. u odnosu na 2014. godinu, koja je bila po tom pitanju u zadnjih desetak godina najproduktivnija. Želim da pozovem mlade Piroćance da se rađa život, da ne čekaju da se sve u životu skocka, da dobiju stalan posao, završe fakultete, a opština Pirot, zajedno sa bolnicom i javnim preduzećima, će nastojati da se stvore kvalitetni uslovi za život u Pirotu, kako bi se deca rađala, školovala, završavala fakultete i ostajala u Pirotu-kazao je Vasić.

mlade mame (1)

On je dodao da na porastu nataliteta treba da radi čitava država.

-Mi smo zadržali davanje za prvorođeno dete, jednokratno 10.000 dinara, dajemo za svako treće dete do 18. godine 2.000 dinara mesečno, što kad se skupi predstavlja pomoć tom detetu od oko 400.000 dinara, a pored toga, za treće dete je besplatna užina, knjige, vrtić. Dajemo nezaposlenim majkama u tri mesečne rate po 12.000 dinara, znači 36.000 dinara mesečno, a uvek imamo novca ako, ne daj bože, treba za neko lečenje, kupovinu aparata. Pomažemo i vantelesnu oplodnju sa 100.000 dinara po jednom zahtevu, a počeli smo da odobravamo i za bračne parove koji po drugi ili treći put odlaze na vantelesnu oplodnju-kazao je Vasić.

DSC_0001.Still002

Direktor “Vodovoda” Zoran Nikolić kazao je da moramo da budemo solidarni i da se što više privrednih subjekata uključi u ovakve akcije.

-Posebno kada su u pitanju deca i mladi, mislim da moramo mnogo akcija da osmislimo da im pomognemo da postanu korisni članovi našeg društva-kazao je Nikolić.

mlade mame (3)

Načelnik Ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Sava Rančić kazao je da je primetan pad nataliteta.

-Pretprošle godine smo imali 585 porođaja, 589 beba,  četiri blizanačkih trudnoća, a prošle godine smo imali 39 porođaja manje i 551 bebu. To je pad od nekih skoro pet procenata, što nije malo. Međutim, za razliku od ostalih porodilišta u bolnicama ovog tipa, ovaj pad i nije toliko veliki jer je u ostalim porodilištima pad daleko veći-kazao je Rančić.

Dr Rančić je istakao da u Opštoj bolnici postoje dobri uslovi za rad porodilišta, ali da ima problema sa nedostatkom ginekologa.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker