Gradska hronika

U Pirotu uhapšeni službenici PIO fonda u okviru akcije “Signal”

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Poreskom policijom i Bezbednosno informativnom agencijom, u koordiniranoj akciji „Signal“, uhapsili su 74 osobe i podneli krivčne prijave u redovnom postupku protiv 46 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su od 2007. godine do danas počinile više koruptivnih krivičnih dela i krivičnih dela vezanih za krijumčarenje ljudi. Osumnjičeni su, kako se sumnja, izvršenjem krivičnih dela naneli materijalnu štetu od oko dva milijarde dinara budžetu Republike Srbije, Fondu za kapitalna ulaganja autonomne pokrajine Vojvodine, budžetima lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Pirotu uhapsili su tri osobe osumnjičene da su zloupotrebom službenog položaja, uz novčanu naknadu, osiguranicima PIO fonda omogućili upisivanje fiktivnog radnog staža i na taj način oštetili budžet Republike Srbije za više od 20.000.000 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su B.S. (1988) i službenici PIO fonda u Pirotu S.K. (1969) i R.K. (1962).

Sumnja se da je B.S. od 2013. do 2015. godine pronalazio u Nišu osobe, kojima je nedostajao određen period radnog staža za ostvarivanje prava na penziju.

Po pronalasku takvih osiguranika, uz novčanu naknadu od oko 200 evra po godini radnog staža koja je nedostajala za ostvarivanje prava, osumnjičeni je stupao u kontakt sa zapolsenima u PIO fonda u Pirotu S.K. i R.K., koji su za te osiguranike upisivali fiktivni radni staž u matičnu bazu podataka PIO Fonda, iako ti osiguranici nikada nisu radili kod poslodavaca preko kojih im je upisan radni staž.

Na taj način osiguranici su rešenjem PIO fonda nezakonito ostvarili pravo na penziju i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 20.000.000 dinara, što predstavlja zbir svih primljenih penzija od dana sticanja prava do danas, na štetu budžeta Republike Srbije.

* * *
BEOGRAD, NOVI SAD, VALJEVO, SOMBOR
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Bezbednosno – informativnom agencijom i Poreskom policijom, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, na širem području Beograda, Novog Sada, Valjeva i Sombora uhapsili su dvanaest osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, tokom 2015. i 2016. godine, budžet Republike Srbije oštetili za oko 17.000.000 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja uhapšeni su N.K. (1975), D.Đ. (1977), B.G. (1978), G.J. (1974), D.K.. (1980), B.O. (1980), M.P. (1988), I.P. (1983), M.S. (1976), A.V. (1956), M.M. (1992) i S.R. (1988).

Postoje osnovi sumnje da su članovi ove organiozovane kriminalne grupe, od novembra 2015. do novembra 2016. godine, prema unapred dogovorenim zadacima i ulogama, koristili poslovnu strukturu privrednog društva «Barkom sistem», kako bi uspostavili simulovanu poslovnu saradnju sa većim brojem privrednih društva sa teritorije Srbije koja se stvarno bave privrednom aktivnošću.

Ta privredna društva su na osnovu falsifikovane dokumentacije o navodnoj poslovnoj saradnji uplatila 85.433.904 dinara na račun privrednog društva «Barkom sistem».

Članovi organizovane kriminalne grupe podizali su novac sa tog računa i ta sredstva vraćali uplatiocima, a za sebe su zadržavali proviziju od pet do deset odsto i na taj način ostvarili su protivpravnu imovinsku korist od 8.000.000 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal. Protiv još tri osobe biće podneta krivična prijava u redovnom postupku, a za jednim licem je raspisana potraga.

* * *

* * *

VALJEVO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa beogradskim Višim javnim tužilaštvom, u Beogradu i Valjevu uhapsili su tri osobe osumnjičene da su počinile krivična dela primanje i davanje mita.

Uhapšeni su zaposleni u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture I.G. (1977), odgovorno lice PD „Donna trade“ doo“ M.Š. (1947) i odgovorno lice preduzeća „YugotransLKW“ Valjevo Z.V. (1975).

Postoje osnovi sumnje da je zaposlena, kao rukovodilac u Odseku za prevoz tereta u drumskom saobraćaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u okviru svojih službenih ovlašćenja u više navrata izvršavala službene radnje koje nije smela izvršiti kao i službene radnje koje je morala izvršiti prilikom dodeljivanja stranih dozvola za međunarodni javni prevoz stvari privrednim društvima sa teritorije Republike Srbije.

Kako se sumnja I.G. je za to primila oko 95.000 dinara, čime je počinila krivična dela primanja mita.

Osumnjičeni M.Š. i Z.V., kao odgovorna lica i faktički vlasnici privrednih društava, počinili su krivična dela davanja mita, tako što su osumnjičenoj I.G. u više navrata davali pomenuti novac.

Takođe, postoje osnovi sumnje da je I. G. počinila i krivično delo trgovina uticajem, tako što je koristeći svoj službeni položaja i stvarni uticaj davala usmene naloge izvršiocima u Sektoru za drumski transport da privrednim društvima sa teritorije Republike Srbije dodele strane dozvole za međunarodni javni prevoz stvari.

Sumnja se da je I.G. za to od osumnjičenog M.Š. primila 45.000 dinara.

* * *

VRANJE

Nakon višemesečne istrage usmerene na otkrivanje krivičnih dela u vezi sa krijumčarenjem ljudi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa beogradskom i policijom iz Vranja, kao i policijskim službenicima Žandarmerije, uhapsili su trinaestočlanu organizovanu kriminalnu grupu, čiji se pripadnici sumnjiče da su od februara do aprila ove godine omogućili ilegalno prebacivanje za više od 100 ilegalnih migranata iz pravca Makedonije u Republiku Srbiju, njihov nedozvoljen smeštaj na teritoriji Miratovca, a kasnije i nedozvoljen tranzit do Beograda.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal na području Vranja, Preševa i Beograda uhapšeni su D.S. (1975), M.S. (1983), N.A. (1988), D.D. (1991), I.J. (1994), S.L. (1991), R.M. (1995), S.S. (1993), G.R. (1998), S.H. (1997), D.C. (1973), I.R. (1975) i J.M. (1984).

Postoje osnovi sumnje da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe prihvatali migranate, koji su ilegalno ušli iz pravca Makedonije u Srbiju i dalje organizovali njihov smeštaj u blizini državne granice Srbije sa Makedonijom, a kasnije i njihov nedozvoljen tranzit do Beograda u cilju njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama Evropske unije.

Na taj način, kako se sumnja, članovi organizovane kriminalne grupe, prebacili su više od 100 ilegalnih migranata, za šta su uzimali od 110 do 140 evra po osobi.

* * *

BEOGRAD

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, po nalogu beogradskog Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su odgovorna lica preduzeće „Stevan bus“ V.R. (1979) i I.S. (1969), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica i zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Postoje osnovi sumnje da je I.S., podstrekivanjem na zloupotrebu službenog položaja, tokom 2014. i 2015. godine, za svoje preduzeće „Stevan bus“ pribavio protivpravnu imovinsku korist od 197.502 evra i 618.000 evra.

Protivpravnu imovinsku korist, kako se sumnja, ostvario je tako što mu je odgovorno lice preduzeća „TouringSerbia“ doo, za kojim je raspisana potraga, u saizvršilaštvu sa V.R. omogućio da ta firma preuzme odgovornost za izvršenje obaveza primaoca lizinga – preduzeća „Stevan bus“ u vrednosti od 197.502 evra.

Odgovorno lice preduzeća „TouringSerbia“, omogućilo je osumnjičenom I.S. i da se na teret te firme izvrši prinudna naplata po osnovu aktiviranih menica od strane NBG Lizinga doo iz Beograda, zbog neispunjenja ugovornih obaveza od strane primaoca lizinga.

Sumnja se da je odgovorno lice preduzeća „TouringSerbia“ od marta do maja 2015. godine, u svojstvu odgovornog lica preduzeća „TouringSerbia“ doo i preduzeća „ImmobilienundBeratung“, sa računa preduzeća „TouringSerbia“ izvršio prenos 7.200.000 dinara na račun preduzeća „ImmobilienundBeratung“, bez odluke suvlasnika preduzeća „TouringSerbia“, koje je vlasnik 100 odsto udela.

Takođe postoje osnovi sumnje da je odgovrno lice preduzeća „TouringSerbia“, uz pomoć osumnjičenog V.R. i uz podstrekivanje I.S., iskorišćavanjem služenog položaja prodao, bez odluke suvlasnika preduzeća, tri autobusa «Stevan Busu» iako je znao da je račun tog preduzeća blokiran i da je preduzeće nelikvidno za plaćanje.

Sumnja se da je potom osumnjičeni V.R. te autobuse, koji nisu plaćeni, prodao jednoj nemačkoj firmi.

* * *

NIŠ
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su bivšeg funkcionera niške opštine Palilula B.Dž. (1968) zbog postojanja osnova sumnje da je tokom 2013. i 2014. godine uzeo 2.930.000 dinara na ime promotivnog materijala za jedna projekta, koji nikada nije izrađen i isporučen.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave, pored B.Dž., uhapšen je i N.B. (1985), koji je kao menadžer projekta bio angažovan po ugovoru o delu sa gradskom opštinom Palilula. Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv još tri osobe.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni tokom sprovođenja programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, za projekat „LIVINGGREEN“,pribavili imovinsku korist od 2.930.000 dinara osumnjičenom B.Dž., uz falsifikovanje dokumentacije u postupku javne nabavke promotivnog materijala.

Promotivni materijal, kako se sumnja, nije izrađen i isporučen gradskoj opštini Palilula, već je novac podignut sa računa i predat osumnjičenom B.Dž.

* * *

NIŠ
Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su troje zaposlenih u javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ EDB Niš, zbog postojnja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pokušaju i falsifikovanje službene isprave.

Uhapšeni su M.P. (1982), M.S. (1984) i K.Š. (1980).

Postoje osnovi sumnje da je M.P., kao rukovodilac službe za kontrolu mernih mesta, iskorišćavanjem svog službenog položaja, kao direktno pretpostavljeni, osumnjičenoj službenicima K.Š prvo naložio, a zatim i diktirao da u službene spise, „čitačke kartone“ od januara 2017. godine, upisuje neistinite podatke o količini utrošene električne energije u kilovat-časovima za mesec decembar 2016. godine, za 163 brojila u domaćinstvima.

Sumnja se da je osumnjičenom M.P. u tome, prema prethodnom dogovoru, pomogao i osumnjičeni službenik M.S. koji je K.Š. takođe diktirao neistinite podatke o stanju brojila koje je ona upisivala u „čitačke kartone“.

Postoje osnovi sumnje da je tako sačinjene „ čitačke kartone“ osumnjičeni M.P. dalje predao službi za obračun i naplatu utrošene električne energije, sa uvećanom potrošnjom za 1.123.675 kilovat časova, a sve u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, od najmanje 5.093.301 dinara pravnom licu EPS Distribucija“ DOO Beograd ogranak „Elektrodistribucija Niš“.

Na taj način korisnicima električne energije, osumnjičeni M.P. naneo bi štetu u navedenom iznosu, a namera mu je, kao se sumnja, bila da prikaže povoljnije rezultate poslovanja javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ EDB Niš za poslovnu 2016. godinu, od stvarno ostvarenih.

* * *

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Nišu uhapsili su tri osobe osumnjičene za malverzacije sa prodajom jedne zgrade.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem uhašpšeni su odgovorno lice stambene zadruge „Niš“ R.D. (1980), zaposlenog u niškoj Službi za katastar nepokretnosti B.P. (1964) i J.S. (1952).

Postoje osnovi sumnje da je R.D., u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi osumnjičenom J.S., na štetu Stambene zadruge „Niš“, sa njim aprila 2014. godine zaključio Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti za 1.044.000 dinara, u koji je uneo neistinite podatke o vrsti i stepenu izgrađenosti objekata.

Osumnjičenom R.D. je kako se sumnja, bila ponata činjenica da je stari objekat koji je postojao na licu mesta u Ulici Oblačića Rada srušen pre 1999. godine i da je na tom mestu izgrađena garaža investitora RTV “Belami“ koji je imao pravo korišćenja na istom za period od 99 godina.

Navedeni objekat, nakon konverzije zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine, osumnjičeni J.S. poklonio je marta 2016.godine i primaocu poklona omogućio da postane njegov vlasnik.

Na taj način osumnjičenom J.S. pribavljena je imovinska korist od 2.033.000 dinara, što je iznos koji predstavlja razliku između tržišne cene garaže i zemljišta uz garažu i ugovorene kupoprodajne cene.

Postoje osnovi sumnje da je B.P. prekoračio granice svog ovlašćenja i nakon izvršenog uviđaja na licu mesta, sačinio službenu belešku u koju je uneo neistinite podatke da se izgrađeni objekat na terenu, slaže sa već uknjiženom zgradom koja je srušena 1999.godine., iako to nije odgovaralo stanju na licu mesta.

Na taj način B.P. je omogućio J.S. da izvrši upis prava korišćenja, potom konverziju iz prava korišćenja u pravo svojine i na kraju da tu nepokretnost pokloni.

* * *

PANČEVO
Pripadnici Ministrastva unutrašnjih poslova u Pančevu uhapsili su bivšeg funkcionera opštine Plandište Z.V. i još četiri osobe osumnjičene da su prilikom izgradnje kanalizacione mreže u toj opštini overili privremen situacije u kojim su bili naveden neizvedeni radovi i neutrošen materijal i na taj način pribavili protiv pravnu imovinsku korist od 34.957.151 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, pored Z.V. uhapšeni su odgovorno lice AD „ Napredak“ Plandiše D.D., odgovornog izvođača radova M.D. i rukovodioca u preduzeću AD „Napredak“ Plandište M.V.

Osumnjičeni se teret da su od 2008. do 2010. godine, prilikom izgradnje kanalizacione mreže na teritoriji opštine Plandište, koje je finansirao Fond za kapitalna ulaganja, overavali sedam ispostavljenih privremenih situacija za prvu i drugu fazu radova, u kojima su bili iskazani i neizvedeni radovi i pesak koji nije bio ugrađen.

Na taj način osumnjičeni su priznavali da su ti radovi navodno izvedeni i tako su, kao se sumnja, omogućili preduzeću AD ”Napredak” iz Plandišta da naplati neizvedene radove i pribavi protivpravnu imovinsku korist od 34.957.151 dinara.

* * *

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Pančevu uhapsili su bivše odgovorno lice Apoteke„Pančevo“ B.M. (1958) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je B.M. privrednom društvu ”Velefarm Holding”, koje je bilo u stečaju, prodala više vrsta lekova i medicinskih sredstava za 108.575.294 dinara, bez adekvatnog sredstva obezbeđenja plaćanja, kako bi navodno tom isporukom izmirila obavezu 76.320.464 dinara koju je Apoteka „Pančevo“ imala prema tom privrednom društvu.

Sumnja se da je potom 2015. godine prihvatila da se privrednom društvu «Velefarm» izmiri obaveza zaključenjem sudskog poravnanja, čime je potraživanje apoteke «Pančevo» prema toj firmi ostalo nenaplaćeno i neutuženo.

Na taj način B.M. jeprivrednom društvu «Velefarm» omogućila pribavljanje imovinske koristi od 108.575.294 dinara, na štetu Apoteke „Pančevo“.

* * *

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Pančevu uhapsili su odgovorno lice Industrije građevinskog materijala AD „Jugobanat“ iz Banatskog Karlovca J.C. (1949) osumnjičenu da je počinila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da je J.C. maja 2014. godine, u vreme blokade tekućeg računa ”Jugobanata” i pre pokretanja stečajnog postupka, zaključila ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa ”Jugobanatom” kao prodavcem i kupila sebi nepokretnost po višestruko nižoj ceni.

Na taj način osumnjičena je pribavila protivpravnu imovinsku korist od 51.478.183 dinara, za koliko je oštetila poverioce ”Jugobanata”.

* * *

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su službenika javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije“ poslovnice u Sokobanji O.D. zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebivši službeni položaja oštetila „Elektroprivredu Srbije“ za 2.232.280 dinara.

Sumnja se da je O.D. od juna 2014. do januara ove godine, koristeći svoja ovlašćenja za pristup i knjiženja u aplikaciji referentski nalog, bez knjižnih odobrenja proknjižila 208 uplata u korist kupaca fizičkih lica za električnu energiju u iznosu od 975.424 dinara.

Kako se sumnja O.D. je, takođe, na šifru koleginice, bez njenog znanja i bez knjižnih odobrenja, proknjižila još 292 uplate u korist kupaca u iznosu od 1.256.856 dinara.

Gotovinske uplate od kupaca, osumnjičena je primala povremeno radeći na šalteru umesto trenutno odsutnih blagajnika, a uplatama nije zaduživala blagajnu već je kupcima overavala primerke naloge za uplatu a svoje primerke nakon knjiženja kroz referentske naloge uništavala,.

Novac od tih uplata, kako se sumnja O.D. je prisvajala za sebe, čime je oštetila ”Elektroprivredu Srbije” za 2.232.280 dinara.

* * *

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su zaposelnog u u Gerontološkom centru D.J. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo pronevera.

Postoje osnovi sumnje da je D.J., kao blagajnik Gerentološkog centra, od avgusta 2014. do februara 2017. godine u više navrata protivpravno za svoje potrebe prisvajila 2.400.000 dinara, koji su joj bili povereni u radu u službi u vidu deponovanih sredstava i džeparca korisnika Centra.

* * *

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su ovlašćeno lice agencija „Karadaj“, „Sneksi Dajmond“, „Spasimil“ i ovlašćeno lice Agencije za organizaciju umetničkog događaja „Spasimil“ Zaječar S.S. osumnjičene za poresku utaju.

Postoje osnovi sumnje da je S.S. sa još dve osobe, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku, od aprila 2014. do maja 2016. godine, u nameri izbegavanja obračuna i plaćanja javnih prihoda, nije prijavila činjenice koje su od uticaja za utvrđivanje tih obaveza i nije obračunala i platila porez na dodatnu vrednost, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i porez na dohodak građana.

Na taj način osumnjičeni su oštetili budžet Republike Srbije za 9.785.677 dinara.

* * *
Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su bivše odgovorno lice preduzeća DOO ”Eureka” Z.A. (1957) i sadašnje odgovorno lice tog preduzeća R.A. (1959) zbog postojnja osnova sumnje da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da Z.A. i R.A. od 2013. do 2016. godine, u nameri da potpuno ili delimično izbegnu plaćanje poreza, u poslovnim knjigama nisu evidentirali ili su netačno evidentirali činjenice od značaja za obračun poreza, a koje se odnose na nabavku razne robe.

Na taj način osumnjičeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist od 12.569.068 dinara, za koliko su oštetili budžet Republike Srbije.

Takođe, postoje osnovi sumnje da su sačinili lažnu fakturu koju su naplatili od Poliicjske uprave u Kragujevacu, za navodnu zamenu delova na putničkom motornom vozilu koje pripada toj Policijskoj upravi, iako ih nisu zamenili.

Osumnjičeni Z.A. i R.A na ovaj način pribavili su protivpravnu imovinsku koristi od 14.184 dinara, za koliko su oštetili Ministrstvo unutrašnjih poslova.

*****

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su I. V. iz Petrovca na Mlavi, odgovorno lice KJP „Izvor“, Petrovac na Mlavi, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je I.V. od jula 2014. do aprila 2016. godine, iskorišćavanjem službenog položaja i ovlašćenja, sa računa „Izvor“ izvršio plaćanje od 4.089.021 dinara na račune više privrednih društava za robu koja nikada nije isporučena, niti primljena u „Izvor“, kao i za usluge koje nikada nisu izvršene za potrebe tog preduzeća.

Na taj način osumnjičeni omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi privrednim društvima kojima je prebacivao novac na račun, na štetu KJP „Izvor“.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru uhapsili su i zadržali D. S. (1964) iz Bora, rukovodioca u Javno komunalnom preduzeću ”Toplana” Bor, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da je D.S. tokom 2015. godine, zloupotrebio debitne kartice kompanije ”NIS” AD Novi Sad, koje su u vlasništvu ”Toplane“ tako što je njima kupovao veću količinu goriva od stvarno potrebne i utoršene, a razliku u količini kupljenog i stvarno utrošenog goriva prisvajao za sebe.

Na taj način ostvario je protivpravnu imovinsku korist od 971.860 dinara, za koliko je oštetio ”Toplanu” Bor.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku uhapsili su i zadržali J. N. (1961) i S. S. (1969), referente za odnose sa korisnicima EPS-a, filijala Čačak, R. N. (1951), bivšeg radnika EPS-a, filijala Čačak i A. D. (1976) radnika povremeno angažovanog od strane EPS-a, filijala Čačak, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Postoji osnov sumnje da su oni od 2015. godine do dana hapšenja vršili neosnovane korekcije mesečnih računa za električnu energiju za 27 fizičkih i pravnih lica, tako što su umanjivali stanja više i niže tarife električnih brojila korisnika, a samim tim i finansijske iznose mesečnih računa.

Na ovaj način oštetili su Elektroprivredu Srbije za 22.337.180,89 dinara, a pravnim i fizičkim licima omogućili protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa pripadnicima Poreske policije, uhapsili su S. D. (1976), javnog izvršitelja za područje Višeg i Privrednog suda u Sremskoj Mitrovici, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja i poreska utaja.

Policija je uhapsila i V.Š. (1978), neformalno zaposlenog kod osumnjičene, a podnela je krivičnu prijavu u redvnom postupku protiv 13 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su S. D. pomogli u izvršenju krivičnih dela.

Postoje osnovi sumnje da je S. D. od novembra 2014. do juna 2016. godine u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i izbegavanja plaćanja poreskih obaveza ušla u simulovane-fiktivne pravne odnose sa devet advokata i sa odgovornim licima privrednih društava, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Po osnovu simulovanih pravnih poslava u vidu navodno pruženih advokatskih-pravnih usluga, odnosno usluga štampe, osumnjičena je, kako se sumnja, isplatila 20.373.909 dinara, koje su joj oni potom vraćali uz odbitak provizije koju su zadržavali za svoje „usluge“.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu uhapsili su i zadržali M. J. (1936), nadzornog organa angažovanog od strane preduzeća „Eptise“, koje je angažovalo javno preduzeće ”Koridori Srbija“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je M.J., nevršenjem svoje službene dužnosti, omogućio da izvođač radova “AlpineBauGmbH” ugradi na deonici auto puta od Pirota do Dimitrovgrada tampon sloj lošeg kvaliteta, čime je izvođaču radova pribavio protivpravnu imovinsku korist na razlici u ceni materijala od 9.868.623 dinara.

Na ovaj način preduzeću „Koridori Srbija“, odnosno Republici Srbiji pričinjena je šteta u iznosu od 537.143,42 evra ili 66.068.640,66 dinara u dinarskoj protivvrednosti.

Kako se sumnja, M.J. je omogućio da izvođač radova “AlpineBauGmbH” ugradi ukupno 29.715,82 metara kubnih zaprljanog materijala, koji je drugi izvođač morao da ukloni i ugradi novi, što je JP “Koridori Srbije” koštalo novih 537.143,42 evra ili 66.068.640,66 dinara u dinarskoj protivvrednosti, koje su ”Koridori Srbije“ platili u celosti.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu uhapsili su N. S. (1992) i N. A. (1992) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela falsifikovanje novca.

Postoji osnov sumnje da su u januaru i februaru ove godine, osumnjičeni u više navrata, stavljali falsifikovane novčanice u apoenu od 100 evra u opticaj u Kraljevu, Baljevcu, Vrnjačkoj Banji, Prokuplju, Pirotu, Valjevu i Vlasotincu.

Oni se terete da su u opticaj stavili ukupno 900 evra.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su D. D. (1958) funkcionera opštinske uprave u Malom Iđošu i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je D. D. prihvatio sporni alternativni zahtev za povrat zemljišta u novčanoj protivvrednosti od 981.787.960 dinara u korist novoosnovane zemljoradničke zadruge “Lovćenčani“ kao navodnog pravnog sledbenika ranijih zadruga, koje su se stopile u AIP “Njegoš“.

Osumnjičeni pri tome nije proveravao da li novooosnovana zemljoradnička zadruga obavlja poljoprivrednu delatnost i da li je osnovana po zakonu, što je bilo napomenuto kao njegova obaveza od strane drugostepenog organa – Ministarstva finansija 2012. godine.

Odgovorno lice zadruge “Lovćenčani“, protiv koga je podneta krivična prijava u redovnom postupku, protivzakonito je, kako se sumnja, podneo alternativni zahtev za isplatu vrednosti zemljišta, koje je bilo u vlasništvu AIP “Njegoš u stečaju“ u iznosu od 981.787.960,25 dinara, na osnovu Zakona o zadrugama, Opštinskoj upravi u Malom Iđošu kao prvostepenom organu.

Postoje osnovi sumnje da je znao da “Lovćenčani“ odnosno zadrugari, ne poseduju zemljište niti ga obrađuju, već da su samo formalno registrovani u APR Republike Srbije isključivo radi prisvajanja protivpravne imovinske koristi za ZZ “Lovćenčani“ u navedenom iznosu.

Novac nije transtverisan sa računa opštinske uprave na račun ZZ „Lovćevčani“.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi uhapsili su S. J. (1970), odgovorno lice AD „Toza Marković“ Kikinda i M. J. (1992), odgovorno lice „Pre Agro System“ doo Beograd, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

Postoji osnov sumnje da su oni od maja do decembra 2013. godine zaključili ugovor između „Toza Marković“ Kikinda i d.o.o „Preagrosystems“ Beograd i sačinili fiktivni račun izdat od strane doo „Preagrosystems“ Beograd, na ime fiktivne izrade i nadgledanja projekta otprašivanja i rekuperacije na proizvodnom pogonu fine keramike u vrednosti od 27.369.240,00 dinara.

Na osnovu tog ugovora izvršeno je plaćanje u robi vrednoj 27.369.240,00 dinara firmi doo „PreAgroSyistem“ Beograd, iako projekti nikada nisu izrađeni niti realizovani.

Na ovaj način pribavljena je imovinska korist za d.o.o „PreAgroSyistem“ Beograd a za isti iznos pričinjena štetu AD „Toza Marković“ Kikinda.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su odgovorno lice „Euro Gasa“ T. V. P. (1969), odgovorno lice „MMI Partner“ d.o.o Beograd S. I. (1960), odgovorno lice „Semente“ d.o.o Beograd B. M. (1961) i odgovorno lice „Mini promet“ d.o.o Beograd M. N (1979), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela poreska utaja.

U redovnom postupku, krivična prijava za isto krivično delo podneta je protiv tri osobe, dok je za jednim licem raspisana potraga.

Sumnja se da su oni od januara 2013. do decembra 2015. godine, u nameri da izbegnu plaćanje poreza lažno evidentirali manjak robe koja je bila u vlasništvu d.o.o „Eurogas“, a koju su prethodno uzeli za sebe.

Potom su, kako se sumnja, u poslovnim knjigama d.o.o „Euro gas“ na osnovu lažnih ulaznih faktura prikazali pružanje usluga koje nisu izvršene, uzimali butan iz imovine privrednog društva d.o.o „Euro gas“, a u poslovnim knjigama takvo uzimanje lažno evidentirali kao prodaju, nakon čega su za iznos ovako neosnovanog povraćaja poreza umanjili svoje poreske obaveze i oštetili Budžet Republike Srbije za iznos od 169.094.918 dinara.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Užicu uhapsili su i zadržali R. F. (1973), funkcionera opštine Bajina Bašta i D. G. (1965), odgovorno lice sada bivšeg javnog preduzeća „Direkcija za izgradnju“ Bajina Bašta, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da su 7. oktobra 2014. godine bez odluke kriznog štaba dali 11,7 tona cementa, koje je opština Bajina Bašta dobila kao donaciju nakon majskih poplava, jednom osobi iz Rogačice, koja je u međuvremenu preminula, i omogućili mu protivpravnu imovinsku korist od oko 140.000 dinara.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu uhapsili su G. A. (1971) iz Zrenjanina, bivše odgovorno lice „Autobanat“ AD Zrenjanin i podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Sumnja se da su 26. maja 2009. godine, bez saglasnosti Skupštine akcionara i odluke Upravnog odbora, raspolagali imovinom velike vrednosti na taj način što je G. A. potpisao Ugovor o namenskom kreditu za nabavku opreme sa ”Agrobankom“ AD Beograd, nakon čega je dobijena sredstva u iznosu od 200.000.000,00 dinara sa računa ”Autobanat“ AD preneo po osnovu pozajmice na račune dva privredna društava.

Osumnjičeni je na privredna društva ”Višnja produkt” i ”Topola trans”, koja posluju pod kontrolom lica protiv koga je podneta krivična prijava u redovnom postupku, preneo po 100.000.000 dinara.

Kredit „Agrobanke“ AD je delimično izmiren u iznosu od 19.281.000 dinara, a trenutni dug „Autobanata“ je 180.719.000,00 dinara.

KRIVIČNE PRIJAVE U REDOVNOM POSTUPKU

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi podneli su krivičnu prijavu protiv četrir osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoji osnov sumnje da je odgovorno lice akcionarskog društva ”Poljoprivreda” iz Sente iskorišćavanjem svog položaja, 2007. godine naložio da trinaest radnika tog društva osnuju poljoprivredna gazdinstva i daju mu punomoć za licitiranje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Takođe, osumnjičeni im je naložio da potpišu ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini sa Ministarstvom poljoprivrede, a potom i ugovore o zajedničkoj proizvodnji sa AD ”Poljoprivredom“ Senta, iako je znao da navedena fizička lica neće obrađivati poljoprivredno zemljište u državnoj svojini, već da će to raditi AD ”Poljoprivreda“.

Osumnjičeni se tereti da im je naložio da, iako nisu bili faktički korisnici ovog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, podnesu zahteve Upravi za trezor, za državne podsticaje na ime subvencija, regresa i refakcija, što je bilo suprotno pozitivnim pravnim propisima, pa im je za 2008. i 2009. godinu po ovom osnovu isplaćeno iz budžeta ukupno 15.151.122 dinara, za koliko je i oštećen budžet Republike Srbije.

Sumnja se i da su osumnjičeni 24. februara 2010. godine, suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima, doneli i sproveli odluku o otuđenju nepokretnosti u vlasništvu AD ”Poljoprivreda“ zaključujući ugovore o kupoprodaji i ugovore o vansudskom poravnanju sa povezanim licima, povredom pravila sukoba interesa i bez većinske odluke skupštine akcionara AD ”Poljoprivreda“ koji nemaju lični interes u tom poslu.

Na taj način povezanim pravnim licima pod kontrolom odgovornog lica akcionarskog društva ”Poljoprivreda”, omogućili su sticanje protivpravne imovinske koristi od 15.183.425 dinara, na štetu AD ”Poljoprivreda“ Senta, a male akcionare oštetili za 7.391.291 dinara.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Lebanu, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg funkcionera opštine Bojnik, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja, bez saglasnosti predsednika Opštine, 17. jula 2012. godine, zaključio Aneks 1 Ugovora o izvođenju radova na završetku sportske hale u Bojniku, izmenivši Aneksom član Ugovora kojim se definiše finansijsko obezbeđenja Ugovora.

Takav postupak bio je u suprotnosti sa pravilima tednera koja se primenjuju u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva, čime je izabranom ponuđaču PD “Neimar Projekt” d.o.o iz Niša, omogućio pribavljanje imovinske koristi u iznosu od 281.177,05 dinara.

* * *
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneli su krivičnu prijavu protiv funkcionera opštine Vlasotince, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, bez sprovođenja postupka javne nabavke male vrednosti za izbor najpovoljnijeg ponuđača za pružanje usluga sređivanja baze podataka u Odeljenju za lokalne poreske poslove, potpisao Odluku da se zaključi ugovor sa preduzetničkom radnjom Centar za izradu baze podataka “Identiko” iz Vlasotinca, na osnovu kojeg je preuzeta obaveza da se ovoj radnji isplati 480.000 dinara iz budžeta opštine Vlasotince.

Na ovaj način, radnji je pribavljena korist u ovom iznosu, a budžetu Opštine Vlasotince pričinjena šteta.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv bivšeg funkcionera opštine Petrovac i još dve osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Postoji osnov sumnje da je bivši funkcioner opštine izvršio više krivičnih dela trgovina uticajem na taj način što je koristeći svoj službeni položaj uticao na tri osobe da izvrše službene radnje koje ne bi smeli da izvrše.

Takođe, krivična prijava podneta je i protiv predsednik komisije za sport zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja tako što je prekoračenjem ovlašćenja FK „Nova Sloga 1933″ pribavio korist FK “Nova sloga” u iznosu od 14.900.000 dinara.

Bivše odgovorno lice Direkcije za izgradnju, protiv koga je podneta krivična prijava u redovnom postupku, tereti se da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je kao odgovorno lice nevršenjem službene dužnosti i prekoračenjem ovlašćenja oštetio ovu Direkciju, a preduzeću „Srmeks“ iz Petrovca pribavio korist u ukupnom iznosu od 3.662.400 dinara.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica jedne agencije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Ona se tereti da je kao zastupnik jedne osiguravajuće kuće iz Beograda, prilikom izdavanja polisa osiguranja od auto odgovornosti, u toku 2016. godine, u svojoj agenciji unela neistinite podatke u 40 polisa tako što je upisivala manju snagu motora od stvarne.

Na taj način umanjeni su iznosi koje su fizička lica trebala da plate na ime izdavanja polise, kao i manji iznos poreza na izdate polise.

Na ovaj način pričinjena je materijalna šteta beogradskoj osiguravajućoj kući i budžetu Republike Srbije u ukupnom iznosu od 102.196,00 dinara, za koje se sumnja da ih je prisvojila.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica „Gerontološkog centra“ u Somboru, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba ovlašćenja u privredi i zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je osumnjičeni 2015. i 2016. godini, namenski novac sa računa budžeta Grada Sombora, koji je bio namenjen za plaćanje pružanja usluga pomoći i nege u kući socijalno ugroženom stanovništvu na teritoriji grada Sombora, isplaćivao na ime zarada, licima koja su posao obavljala u „Gerontološkom centru“ u Somboru, a nisu nikada pružali usluge pomoći i nege u kući kako je i potpisan Ugovor sa naručiocem usluge.

Osumnjičeni se tereti da je zaključio Ugovore o radu sa devet osoba, koji su po ugovoru trebali obavljati posao pomoći i nege u kući, gerontodomaćini i domaćice, a oni nikada nisu obavljali, niti su radili u „Gerontološkom centru“ Sombor.

Osumnjičeni je na ovaj način oštetio budžet Grada Sombora za 16.013.663 dinara isplaćenih bruto zarada.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela prevara.

Postoji osnov sumnje da je u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi osumnjičeni za sebe, davanjem lažnog oglasa o navodnom otkupu folija iz paklica cigareta na društvenoj mreži „Facebook“, na stranici „Otkup folija“, doveo u zabludu veći broj oštećenih koji su mu uplatili novac u iznosu od 125.400 dinara, na ime putnih troškova, nakon on nije izvršio dogovoreni otkup folija.

Na ovaj način, osumnjičeni je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv odgovornog lica Doma zdravlja u Bojniku, predsednika Upravnog odbora tog Doma zdravlja i još dva zaposlena u toj zdravstvenoj ustanovi zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupoteba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da su oni od juna 2012. do juna 2015. godine sačinjavali fiktivne naloge za službena putovanja upisujući neistinite podatke koje su zatim overavali svojim potpisima, a na osnovu kojih je izvršena isplata novčanih naknada čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od 250.627 dinara, a oštetili Republički fond zdravstvenog osiguranja.

Osumnjičeno odovorno lice Doma zdravlja tereti se da je od januara 2014. do juna 2015. godine potpisivao spisak za isplatu prevoza za svaki mesec pojedinačno na osnovu kojeg je vršena isplata naknade troškove prevoza za dolazak na rad i povratak sa rada za sedam radnika koji na ovu naknadu nisu imali pravo i za tri radnika kojima je uplaćivana u većem iznosu nego za iznos na koji su imali pravo.

Na ovaj način je Republički fond zdravstvenog osiguranja, filijala Leskovac, oštećen za iznos od 532.706,00 dinara, jer je ova sredstva refundirao Domu zdravlja.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku bivšeg zamenika predsednika opštine Vlasotince, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je 21. septembra 2015. godine iskorišćavanjem svog službenog položaja, suprotno važećim zakonima i Odlukama opštine Vlasotince, potpisao odluku koju je donelo Opštinsko veće opštine Vlasotince, kojom je poljoprivredne proizvođače sa kojim su zaključeni ugovori o korišćenju subvencija za razvoj voćarstva oslobodio plaćanja učešća od 25 odsto vrednosti sadnog materijala, plaćanja opštinskih taksi za overu dokumenata, fotokopije dokumenata, overu izjava i drugih akata.

Na ovaj način naneta je šteta opštini Vlasotince u ukupnom iznosu od 1.032.829,00 dinara.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu podneli su krivičnu prijavu protiv rukovodioca Opštinske uprave Opštine Mionica i zaposlenog u Opštini Osečina, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnov sumnje da su marta 2015. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice službenog ovlašćenja, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi SZR ”Geometar” Valjevo,suprotno Uredbi Vlade Republike Srbije o utvrđivanju Državnog programa obnove privredne delatnosti na poplavljenom području, toj radnji dedelili bespovratna novčana pomoć od 264.000 dinara za obnovu radi otklanjanja štete nastale u poplavama maju 2014. godine.

SZR ”Geometar” nije pretrpeo štetu u poplavama već je šteta nastupila na podu i zidovima poslovnog objekta koje je bilo u vlasništvu jedne osobe iz Osečine, a koji je ”Geometar” koristio u zakupu, bez zaključenog ugovora.

Na ovaj način je isplatom državne pomoći pribavljena protivpravna imovinska korist SZR ”Geometar”, a oštećen Budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 264.000 dinara.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu podneli su krivičnu prijavu protiv funkcionera opštine Mionica i još dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je funkcioner opštine Mionica od januara do avgusta 2015. godine, omogućio JKP ”Čistoća Mionica” da iz svojih sredstava pozajmi fudbslskim i odbojkaškim klubovima, kao i kulturno umetničkom društvu 2.799.000 dinara, bez prethodne odluke Nadzornog odbora JKP ”Čistoća Mionica” i bez odluke Skupštine opštine Mionica.

Postoji osnov sumnje da je u cilju prikrivanja krivičnog dela, funkcioner opštine Mionica retroaktivno sačinio Odluku Opštinskog veća Opštine Mionica od 14. januara 2015. godine, kojom se daje saglasnost JKP ”Čistoća Mionica” da u cilju normalnog funkcionisanja sportskih klubova, a do osnivanja Sportskog saveza opštine Mionica, zaključuje ugovore o zajmu novca, tj. daje pozajmice, iako 14. januara 2015. godine Opštinsko veće Opštine Mionica nije ni postojalo i formirano je tek 22. januara 2015. godine.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi podneli su krivičnu prijavu protiv funkcionera opštine Ada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka o imovini iz Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Osumnjičeni se tereti da od 2010. do 2016. godine Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio svoja potraživanja od 4.785.000 dinara, koja su iz fiktivnog prometa između njegovog brata i njega, gde se on pojavljuje kao fiktivni prodavac, niti je prijavio svoja dugovanja u iznosu od 615.000,00 dinara koja proističu iz dugovanja njegovog preduzeća prema drugim pravnim licima.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici, u saradnji sa Poreskom policijom, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv jedne osobe zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

Sumnja se da je osumnjičeni, kao odgovorno lice „Regent elektrika“, od januara 2014. do avgusta 2016. godine, nabavljao robu od nepoznatog dobavljača, sačinjavao fiktivne ulazne račune, koje je potom lažno kompenzovao kod više privrednih društava.

Sumnja se da je tu robu potom prodao nepoznatim kupcima za gotov novac koji je zadržao za sebe i na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 20.726.118,00 dinara.

Takođe, tereti se i da je izbegao obračun, prijavljivanje i uplatu poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 11.717.000,00 dinara.

Beograd
Broj: 474/17
07. jun 2017. godine

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker