Lokalna samouprava

U Pirotu promovisan Nacionalni model dualnog obrazovanja – Pirot prepoznat kao grad koji zaslužuje Trening centar dualnog obrazovanja

Danas je u Pirotu, kao jednom od gradova gde se uspešno realizuje dualno obrazovanje, odžana promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji. Pored predstavnika Ministarstva prosvete, lokalne samouprave i privrede promociji dualnog obrazovanja prisustvovali su učenici i profesori pirotskih škola u kojima se realizuje dualno obrazovanje i Odseka Pirot Akademije tehničko – vaspitačkih strukovnih studija Niš.

Na početku današnje promocije Nacionalnog modela dualnog obrazovanja Srbije prisutne je pozdravio, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. On je istakao da se dualno obrazovanje uspešno realizuje u Pirotu uz punu podršku lokalne samouprave. U praksi ono doprinosi bržem zapošljavanju i boljoj edukaciji mladih. Trenutno, u Pirotu dve škole su u procesu dualnog obrazovanja, Tehnička i Srednja stručna škola, sa ukupno 84 učenika, a od prošle godine na veliko zadovoljstvo grada u Odseku Pirot ATVSS Niš pokrenut je novi obrazovni profil za poslovnu informatiku, čime je pružena šansa i studentima visoke škole u Pirotu. Vasić očekuje da će saradnja biti i nadalje uspešna i da će se još poslodavaca, škola i učenika uključiti u dualno obrazovanje. On smatra da Pirot zaslužuje da ima i Trening centar u okviru nacionalne mreže trening centara za dualno obrazovanje.

Prof. dr Gabrijela Grujić je rekla da je veoma zadovoljna, kao predstavnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što je grad Pirot prepoznat kao grad koji će dobiti status u okviru obrazovnog sistema Trening centra koji je inovativnog karaktera u dualnom obrazovanju i koji će objediniti srednje i visoko obrazovanje. Vlada Srbije opredeliće značajna sredstva kako bi grad Pirot u okviru svojih škola mogao da da dobije najsavremeniju opremu i obezbedi realno radno okruženje mladim ljudima, da uspešno završe školovanje kroz rad u kompanijama, steknu neophodna znanja, veštine i sposobnosti kako bi mogli da se posle formalnog obrazovanja zaposle. Ona je istakla izuzetnu saradnju grada Pirota sa liderskom kompanijom u ovom regionu Tigar Tajersom.

Prenoseći pozdrave Ministra prosvete, Branka Ružića, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Nebojša Ranđelović, zahvalio je gradu Pirotu na gostoprimstvu i vrlo uspešnoj i dobroj saradnji u proteklih nekoliko godina o čemu svedoče rezultati. On je apostrofirao dve stvari koje su na njega ostavile naročit utisak. Jedna je to da je i za visoko obrazovanje proces dualnog obrazovanja izuzetno važan i da je grad Pirot sa Akademijom pionir u tom poslu, i da mu je jako drago što se to dešava upravo u Pirotu. Drugo, prilikom obilaska Tigar Tajers primećeno je nešto što je vrlo impresivno, a plod je domaće pameti i rada inženjera koji su školovani u Srbiji.

Direktor Sektora za ljudske resurse u Tigar Tajersu, Zoran Kostić, kaže da mu je jako drago što je Tigar Tajers prva kompanija u gradu koja je pokrenula proces dualnog obrazovanja. Praktično dualno obrazovanje u kompaniji tek počinje, jer je epidemija malo na to uticala. Svi resursi su spremni i pohvalio je svoje saradnike iz srednjih škola koji su izuzetno aktivno učestvovali u adaptaciji nastavnog programa i pripremi praktičnog rada. Od prošle godine započeta je saradnja i sa Akademijom i u tom domenu očekivanja su velika, jer je reč o specifičnom obrazovnom profilu za koji je kreiran nastavni program koji odgovara više pozicija u Tigar Tajersu.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker