Kultura

U Pirotu počela Revija malih pozorišnih formi

Predstavom “Crvena” u Pirotu je otvorena je Revija malih pozorišnih formi. Drama je rađena prema tekstu Džona Logana u režiji crnogorskog reditelja, Danila Marunovića. Uloge igraju Branislav Lečić, kao poznati američki slikar po imenu Mark Rotko, i Marko Grabež, koji tumači lik Koena, mladog slikara koji je, praktično, zapošljen kao pomoćnik kod poznatog slikara, rusko – jevrejskog porekla, Rotka.  Koliko god da je Rotko samouveren i pun sebe Kon svojom upornošću i iskrenom verom u svoja ubeđenja uspeva da na kraju velikog slikara vrati u stvaran život. Priča ima svoju snažnu poruku o ulozi i značaju umetnosti u društvu.

“Prelazak iz kubizma u apstraktno slikarstvo je stvorilo okolnosti u kojima možemo da poredimo svaku promenu. U društvu je umetnost često nevidljiva i treba više vremena da bi se desila, ali je činjenica da bez promene ne možemo da računamo na kontinuitet. Ovde se citira Mark Rotkova rečenica u kojoj se kaže da je od Pikasa naučio da je život kretanje. I, zaista, treba uvažavati to kretanje jer ono nama daje satisfakciju da nismo kruti u stavovima već da imamo refleks za život i da nastojimo da se adaptiramo, jer taj koji se prilagođava životu rađa opstanak, naravno tu treba imati svoje principe, imati svoj identitet. Mislim da je ovde mnogo poruka koje nisu uobičajene. U početku se čini kao da je reč o Amerikancima, ali nije, to je priča o nama, našim neslaganjima, o odnosu mladih stvaralaca sa autoritetima. Na kraju Rotko kaže Kenu- idi, moraš da imaš snagu i hrabrost da nađeš svoje savremenike, da stvoriš svoj svet, da jednostavno pronađeš svoj život. To je snažna poruka za mlade koji mora da pokažu strast, jer zašto smo se rađali ako moramo samo da se uklapamo”- izjavio je, pored ostalog, poznati glumac, Branislav Lečić.

Revija malih pozorišnih formi se održava u sali Doma Vojske sa početkom u 19 časova i 30 minuta. Sutra je na repertoaru predstava “Raj na zemlji” Akademije 28, u sredu ” Ruska smrt- votka i šampanjac” Ateljea 212. Reviju će zatvoriti domaćin, Narodno pozorište Pirot, predstavom “Nema dade, nema bate” koju će igrati na svojoj sceni.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker