Lokalna samouprava

U Pirotu otvorena kancelarija Svetske organizacije slobodnih zona za ovaj deo Evrope

U Pirotu je danas u prisustvu izuzetno visoke delegacije predvođene predsednikom Svetske organizacije slobodnih zona i direktorom najveće svetske slobodne zona  -Airport Dubai, Mohamena Al Zarunija, otvorena kancelarija WFZO iz koje će se upravljati ovom organizacijom u ovom delu Evrope.

-Ovo je prva globalna organizacija koja predstavlja sve svetske slobodne zone. Mi smo glas svih slobodnih zona globalno. Organizacija je registrovana u Ženevi, ali je sedište u Dubaiu u Dubari Airport slobodnoj zoni. Imamo oko 600 članova i sa današnjom kancelarijom, imamo 11 kancelarija u različitim delovima sveta. Veoma sam srećan da sam ovde u Pirotu, prelepom gradu i Srbiji a posebno zbog toga što će kancelarija koju danas otvaramo pokrivati svojim aktivnostima ovaj deo sveta i pružati usluge svim zonama u ovom delu Evrope-kazao je Al Zaruni.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je današnji događaj i otvaranje kancelarije WFZO upravo u Pirotu ima ogroman značaj za naš grad.

-Velika je čast i da predsednik WFZO bude u Pirotu. On je juče razgovarao sa ministrom finansija RS i predsednikom Privredne komore Srbije a danas u Pirotu otvara kancelariju koja treba da pokriva Srbiju i Jugoistočnu Evropu, što je zaista od ogromnog značaja. Jutros smo razgovarali i sa predstavnicima bugarskih slobodnih zona. On je inače i direktor Slobodne zone Dubai, najjače slobodne zone na svetu. Dakle konekcija sa takvim ljudima je neprocenjiva za naš grad-kazao je Vasić.

Direktor SZP dr Dragan Kostić kazao je novinarima da je veoma značajno to što SZP praktično predstavlja Svetsku organizaciju slobodnih zona koja ima više od 600 članica po celom svetu sa 10 regionalnih kancelarija.

-Što se tiče našeg proširenja, prva smo zona koja primenjuje jedan nov koncept. Postajemo regionalna zona tako što ćemo imati režim slobodne zone za grinfild investicije i u Babušnici za braunfild investicije. To su ujedno i najsavremeniji trendovi u Evropi i svetu-kazao je Kostić.

Odmah nakon otvaranja potpisan je i prvi ugovor i to sa predstavnicima slobodnih zona iz Bugarske. Svečanosti je prisustvovala i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker