Kultura

U Pirotu otvoren prvi Festival kulturnih centara Srbije

U Pirotu je svečano otvoren prvi Festival kulturnih centara Srbije u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i pirotskog Doma kulture. Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i grad Pirot. Festival kulturnih centara Srbije, koji je zamišljen kao svojevrsna smotra stvaralaštva, trebalo bi da doprinese boljem povezivanju ustanova kulture u Srbiji, kroz razmenu programa, zajedničko finansiranje programskih zadataka i razmenu iskustava. Festival su otvorili, direktor Doma kulture Pirot, Miško Ćirić, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić i, rukovodilac Sektora za posebne poduhvate Fakulteta dramskih umetnosti Beograd, prof. dr Saša Sailović.

Direktor Doma kulture u Pirotu, Miško Ćirić, kaže da je izuzetno zadovoljan što je Pirot domaćin jednog ovakvog događaja koji se u Srbiji prvi put organizuje. On smatra da je je Festival od velikog značaja, jer otvara put boljoj i uspešnijoj saradnji ustanova i poslenika u kulturi.

“Mi, nažalost, za razliku od drugih ustanova u kulturi, nemamo krovno udruženje. Ne učestvujemo u kreiranju zakona, na primer, i ovo je nastavak onoga kada su devedesetih godina domovi kulture imali neka svoja udruženja. Drago mi je što prvi Festival ovakvog tipa kreće u Pirotu i dobro je što ćemo moći sa učesnicima da se upoznamo, dogovorimo o daljoj saradnji, apliciranju prema Ministarstvu kulture, ili inostranim donatorima. Verujem da će u nerednom periodu biti još bogatiji program kada je kultura u pitanju” – rekao je Ćirić.

Prof. dr Saša Sailović zahvalio je, najpre, Ministrstvu kulture i informisanja Srbije, čiji su predstavnici došli na otvaranje Festivala, kao i gradu Pirotu koji su pokrovitelji. Cilj Festivala je povezivanje i umrežavanje. On je ukazao na veoma dobru saradnju grada Pirota sa Fakultetom dramskih umetnosti. Sve je počelo prošlog leta na Festivalu dokumentarnog filma “Bistre reke” u Temskoj, zatim je usledilo potpisivanje Protokola o saradnji, a onda i prijem profesora u učenika pirotske Gimnazije, sa smera za scenske i audio vizuelne delatnosti, na Fakultetu dramskih umetnosti. Zatim je održan Festival FIST početkom maja, a sada i Festival kulturnih centara.

“Ne želim da hvalim ni Fakultet ni Piriot. Mi smo, prosto, rešili da nešto uradimo i radimo to svim srcem, savesno i na najblji način koji znamo. Ovo govorim da bih pokazao kako FDU može sarađivati sa lokalnim samoupravama i ustanovama kulture, i da, možda, podstaknem nekoga od vas, koji ste ovde u dvorani i uopšte, da nam se obrati, da razgovaramo o mogućim idejama, problemima, zajedničkim poduhvatima i da na taj način budemo svi deo ove mreže koja će večeras početi da se stvara” – rekao je dr Sailović.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Clić, kaže da je Festival kulturnih centara Srbije projekat kojji realizuje Fakultet dramskih umetnosti zajedno sa gradom Pirotom i jedan je u nizu zajedničkih projekta.

“Ovde imamo i drugih subjekata u kulturi, to su kulturni centri iz cele Srbije. Ja se nadam uspostavljanju jedne trajne saradnje, kulturno održive. Imamo to da će moći da razmenjujemo kulturne sadržaje, nadam se da će se ovde roditi inicijativa o udruživanju kulturnih centara koji će zajedno nastupati i prema državi i prema drugim donatorima i subjektima koji mogu da pomognu kulturu. A, ono što znači za grad Pirot to je podvučena crta, jasan smer i razvoj kulture, ne samo kroz infrastrukturu, koja samo ove godine vredi 465 miliona dinara kada saberemo sve ono što radimo, već i u programskom smislu, da zaista kulturu stavimo na pravo mesto i da život koji budemo dalje živeli zavisi kako na kulturu danas gledamo. Ja se zaista nadam da ćemo imati uspeha sa ovim Festivalom kulturnih centara, čega do sada nije bilo u Srbiji, i nadam se da će zaživeti i da Pirot i dalje jeste inicijator dobrih stvari koje se dešavaju” – kazao je Colić.

Hoh Doma kulture i Narodni ansambl priredili su adekvatan kulturno umetnički program.

Drugog dana Festivala, nedelja 26. jun, predstaviće se svi učesnici, razgovaraće se o mogućnostima i načinu umrežavannja, održaće se nekoliko radionica, a od 20 časova biće izvedena pozorišna predstava “Tetka od milion dolara”, Kena Ludviga, u izvođenju Teatra 91 iz Aleksinca.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker