Lokalna samouprava

U Pirotu otvoren Kulturno informacioni centar bugarske manjine – Još jedna spona u jačanju dobrosusedskih odnosa Bugarske i Srbije

Danas je u Pirotu, u Ulici Danila Kiša, otvoren Kulturno informacioni centar bugarske manjine u Srbiji “Jerma”. Centar je otvorio generalni konzul Republike Bugarske u Srbiji, Dimitar Canev, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave Pirota, nevladinog i biznis sektora i velikog broja medija. Ovo je prva kancelarija ovakvog tipa u Pirotu koja bi trebalo da još više unapredi, pre svega kulturnu, ali i druge vidove saradnje dve susedne zemlje.

Generalni konzul Republike Bugarske u Srbiji, Dimitar Canev, izrazio je veliko zadovoljstvo otvaranjem Centra “Jerma” u Pirotu i smatra da je to još jedan način da svi građani Pirota i okolnih mesta mogu da se informišu o najnovijim događajima u Bugarskoj u oblasti kulture i ostalih dešavanja. Centar će svakako pomoći da se uklone zlonamerni istorijski stereotipi koji su često bili prepreka na putu istinskog prijateljstva dva naroda. Takođe, biće od velike pomoći za rešavanje i mnogih administrativnih pitanja, rekao je Canev.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, zahvalio je svima koji su uložili napor da se Kulturno informacioni centar osnuje u Pirotu. Colić, takođe, smatra da je ovo način da se zbrišu sve predrasude, a koje su namerno izazivane. Republika Srbija je država građana Srbije i svih drugih koji u njoj žive, koja je zasnovana na vladavini prava, pre svega na socijalnoj pravdi. Naš Ustav garantuje prava nacionalnih manjina i jemči zaštitu prava, kako bi se ostvarila potpuna ravnopravnost i očuvao identitet. Colić je izrazio veliko zadovoljstvo otvaranjem Centra koji će doprineti razvoju odnosa između Bugarske i Srbije, između grada Pirota i ostalih bugarskih gradova. Grad Pirot ima tradiciju prekogranične saradnje sa mnogim gradovima u Bugarskoj i očekuje da se to nastavi u daljem periodu, rekao je Colić.

Predsednik Upravnog odbora Kulturno invormacionog centra “Jerma”, Milija Todorov, zahvalio je Konzulatu iz Niša i Upravi grada Pirota koji su pomogli otvaranje Centra. Otvaranje Centra je od višestrukog značaja, smatra Todorov, pre svega u jačanju kulture, ali i svesti Bugara koji žive u Pirotu da se aktivnije uključe u rad lokalne samouprave, da se ne ustručavaju prilikom izjašnjavanja da kažu su Bugari i da znaju da imaju ista prava kao i svi ostali građani. U Pirotu živi pedeset godina i nikada nije imao problema kao pripadnik nacionalne manjine, rekao je Todorov.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de