Lokalna samouprava

U Pirotu otvoren Centar za negu u zajednici – Veća pažnja i briga za starije osobe

Danas je u Pirotu, u prisustvu predstavnika Crvenog krsta Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Centra za socijalni rad i lokalne samouprave Pirota, otvoren Centar za negu u zajednici. Reč je projektu koji Crveni krst Srbije, od novembra 2020. godine, realizuje u partnerstvu sa austrijskim Crvenim krstom, a uz podršku Evropske unije i Austrijske razvojne agencije.

Centar za negu u zajednici nalazi se u prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta Pirot u Jevrejskoj ulici. Prostor je uređen tako da će starijim osobama i neformalnim negovateljima biti dostupne različite aktivnosti. Cilj Centra je da unapredi položaj starijih osoba u zajednici, kao i neformalnih negovatelja, pretežno članova porodice, koji će na ovaj načim moći da organizuju vreme na kvalitetniji način.

Govoreći o značaju otvaranja Centra, stručni saradnik u Crvenom krstu Srbije, Nataša Todorović, rekla je, pored ostalog, da će ovaj Centar služiti za edukaciju i obuku starijih o zdravim stilovima života, prevenciji nasilja, ali i za edukaciju i obuku onih ljudi koji brinu o ostarelim članovima svoje porodice, a to su neformalni negovatelji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, kaže da je Ustavom Srbije zabranjena svaka vrsta diskriminacije pa i ova digitalna. Mada je zabranjena ona se često dešava, ali kada je reč o nekim društvenim grupama moglo bi se reći da se, ponekad, radi i o strukturalnoj diskriminaciji, ili bar rizuku od nje, a to sigurno jeste slučaj sa našim najstarijim sugrađanima. Ona smatra da još uvek nedostaju adekvatni servisi, savetovališta i prava podrška, kako za same obolele od demencije tako i njihove porodice, jer 90 posto usluga pružaju neformalni negovatelji. Jedan ovakav vid podrške je ne samo dobrodošao nego i preko potreban i zato je neophodna puna podrška starim i dobrim partnerima i prijateljima iz Crvenog krsta, Repubičkog Zavoda za socijalnu zaštitu i svima koji su podržali projekat, rekla je, između ostalog, Jankovićeva.

Direktorka Centra za socijalni rad u Pirotu, Marija Vasić, smatra da je početak rada Centra za negu u zajednici izuzetno važno pitanje. To je dobrobit za lokalnu samoupravu, za građane Pirota i Centra za socijalni rad. Ona smatra da jednom organizovanom akcijom, uključivanjem više partnera može se doprineti da starije osobe žive bolje. Ona je podsetila da je Pirot grad koji je među prvima promovisao dva veoma značajna projekta za starije, a to su “Ostanak na ognjištu” i “Humanije življenje starijih”. Kad god je reč o pomoći starijim osobama grad Pirot pruža punu podršku, istakla je Vasićeva.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, Sreten Selaković, takođe, smatra da je otvaranje Centra od izuzetnog značaja za bolju brigu o starijima i ljudima koji boluju od demencije. On je ukazao da je Vlada Republike Srbije usvojila nedavno Strategiju razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period od 2022. do 2026. godine. Ona predviđa transformaciju ustanova za smeštaj korisnika kroz postepeno smanjenje kapaciteta ustanova i razvoj usluga u zajednici i alternativnih oblika zaštite. Strateško usmerenje Srbije u oblasti razvoja socijalne zaštite ima u fokusu proces decentralizacije i razvoj usluga socijalne zaštite na nivou jedinica lokalnih samouprva, rekao je Selaković.

Obučeni volonteri posećivaće starije osobe sa demencijom najmanje jednom nedeljno i pored psihosocijalne i praktične podrške imaće redovne kognitivne vežbe na tabletima koje je razvio Istraživački institut Joanneum iz Austrije. U ovom projektu koristi se tehnologija i tablet računari u svrhu zdravlja i usporavanja toka bolesti. Aktivnosti koje će pružati Centar obuhvataju edukacije neformalnih negovatelja, edukacije starijih, radionice heklanja, slikanja i izrada ručnih radova za starije osobe, biblioteka i prostor sa računarima gde će starije osobe moći da uče i razvijaju lične informatičke veštine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker