Lokalna samouprava

U Pirotu obeležen nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja – Nasilje problem o kojem treba govoriti i preventivno delovati

U organizaciji grada Pirota i Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Pirota danas je u centru grada na Belom trgu, na prigodan način, obeležen nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja. U obeležavanje Dana sećanja uključilo se više organizacija žena, Centar za socijalni rad Pirot, Mobilni tim za inkluziju Roma i Romkinja i Regionalna deponija. Svojim prisustvom podršku aktivnostima na unapređenju položaja žena i preventivnom delovanju u cilju njihove zaštite pružila je i načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić.

Predsednica Skupštine grada Pirota i predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnost, dr Milena Dimitrijević, podsetila je na stravičan događaj iz 2015. godine kada je u tri dana, od 15. do 18. maja, sedam žena na svirep način ubijeno u porodičnom nasilju.

“Ovo je prilika i da promovišemo aktivnosti Komisije za rodnu ravnopravnost grada Pirota. Želimo da uključimo što veći broj ljudi koji podržavaju ove aktivnosti. O problemu nasilja treba da se razgovara i ono na čemu posebno radimo jeste prevencija. Potrebna nam je visoka društvena svest o ovom problemu, da i građani znaju, da nasilje u porodice nije samo stvar porodice. To su stvari koje ne treba da se kriju već treba da se prijave, a da nasilnik bude sankcionisan. Ovo je patrijarhalna sredina i žene nasilje u porodici doživljavaju kao svoju sramotu i sramotu svoje porodice, i to je čest razlog zašto ćute. Želimo da im pošaljemo poruku da nisu same i da ima na koga da se oslone, da su tu institucije, i mi ćemo raditi na još jačem umrežavanju institucija, civilnih organizacija, udruženja žena i svima onima koji mogu da doprinesu kulturi nenasilja, odnosno tolerancije”- poručila je dr Dimitrijević.

Marija Vasić, direktorka Centra za socijalni rad Pirot, je istakla da su se danas okupile žene sa namerom da skrenu pažnju na problem nasilja u porodici. Stupanjem na snagu Zakon o zaštiti od nasilja u porodici dao je pozitivne efekte, ali se na ovom problemu mora još mnogo raditi. Nasilje jeste ozbiljan problem i na prevenciji se mora i dalje raditi. Nasilje ne sme da se trpi i mora da se prijavi. Pirot, kao odgovoran grad, je u tom smislu preduzeo niz mera i ima pozitivne rezultate u toj borbi. Prijava nasilja u Pirotu se kreće na godišnjem nivou oko 150 slučajeva, a ove godine, do sada, je prijavljen 61 slučaj. Vasićeva je ukazala i na odgovornost svih građana koji ne bi smelo da se ogluše u slučaju da primete nasilje na bilo kom mestu, jer to je obaveza i dužnost.

JKP “Regionalna deponija” Pirot pridružila se obeležavanju nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja. Tim povodom ovo Preduzeće je pripremilo prigodne poklone koji su  danas deljeni našim sugrađankama i sugrađanima.

Amelija Kostadinović, članica Komisije za Rodnu ravnopravnost poželela je da se događaj iz 2015. nikada više ne ponovi. Ona kaže da je Uprava grada Pirota veoma posvećena problemu nasilja u porodici. Formirana je Komisija za rodnu ravnopravnost, usvojena je Evropska povelja za rodnu ravnopravnost, a završava se izrada Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost sa jednim od bitnih ciljeva – pružanje podrške na prevenciji i suzbijanju porodičnog nasilja. Takođe, u tom smislu formirana je i Ženska odbornička mreža.

Radmila Nešić, predstavnik Mobilnog tima za inkluziju Roma i Romkinja kaže da je od samog njegovog osnivanja i kreiranja operativnog plana u oblasti socijalne zaštite Mobilni tim prepoznao značaj prevencije nasilja nad ženama. Najviše se radi na prevenciji, kaže Nešićeva. Prvi koraci su da se žene upoznaju i prepoznaju različite vrste nasilja, ne samo fizičko. Postoji psihičko nasilje, ekonomsko, seksualno i na tome se dosta radi rekla je, pored ostalog, Nešićeva.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker