Lokalna samouprava

U Pirotu konstituisana Ženska odbornička mreža

Narodna poslanica Olja Petrović: Srbija među prvih deset zemlja na svetu po učešću pripadnica lepšeg pola u politici

Danas je održana konstitutivna sednica Ženske odborničke mreže Skupštine grada Pirota koja okuplja sve odbornice aktuelnog saziva lokalnog parlamenta. Od ukupno 56 odbornika Skupštine grada 23 su žene. Prema rečima predsednice Skupštine grada, dr Milene Dimitrijević, sve odbornice potpisale su izjavu o pristupanju Ženskoj odborničkoj mreži sa osnovnom idejom da se još više unapredi položaj žena u zajednici. Članice mreže su se upoznale sa radom i aktivnostima Ženske parlamentarne mreže na republičkom nivou, izabrana je koordinatoka i njena zamenica, tehnička sekretarica i usvojen je poslovnik o radu. Današnjem skupu prisustvovala je i načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Predsednica Skupštine grada Pirota, dr Milena Dimitrijević, je istakla da je Ženska odbornička mreža neformalnog karaktera, zasnovana na principu dobrovoljnosti, bez isticanja stranačke pripadnosti. Cilj je da se jedinstveno snažnije utiče na rešavanje pitanja i problema, pre svega onih, koji se tiču položaja i statusa žena u lokalnoj zajednici. Na ovaj način, smatra dr Dimitrijević, odbornice postaju vidljivije u lokalnoj samoupravi, u Skupštini grada i tako će moći da sva pitanja i probleme stave na agendu odlučivanja.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da je grad Pirot sa velikim zadovoljstvom pristupio osnivanju Ženske odborničke mreže.

“Lično mislim da nema velike podele, pogotovo u javnom životu, na muška i ženska zanimanja. Svi sposobni ljudi u Pirotu koji žele da se bave javnim poslom su dobrodošli, a kad pogledamo brojke imamo čime da se pohvalimo. Imamo dosta žena u Gradskoj upravi, među funkcionerima Uprave grada, kao što su načelnice, pomoćnice gradonačelnika, među odbornicama kao što ste čuli, više od 40 procenata, u Gradskom veću, i ja ne pravim razliku među saradnicima da li je muškarac ili žena, bitno je da odgovorno obavlja svoj posao. Ciljevi Ženske odborničke mreže su da se aktivnije uključe u sve društvene tokove sa akcentom na veće učešće u javnom i političkom životu, ravnopravost polova, suzbijanje nasilja nad ženama i u porodici, širenje svesti o ženskoj solidarnosti i ono što je aktuelno u svim vremenima jeste ekonomsko osnaživanje žena” – rekao je, pored ostalog, Vasić.

Izraženo u procentima, dodao je Vasić, 41 posto čine žene u Skupštini grada, U Gradskom veću 33 posto, toliko i među pomoćnicima, među direktorima ustanova i preduzeća 45 posto, u članstvu upravnih odbora gradskih ustanova 53 posto, nadzornih odbora 42 posto, članstvo žena u telima koja osniva Skupština grada isznosi 40 procenata.

Narodna poslanica i članica Ženske parlamentarne mreže, Olja Petrović, očekuje dobru saradnju sa Ženskom odborničkom mrežom u cilju razmene iskustava, znanja i razvijanja novih ideja. Ženska parlamentarna mreža postoji od 2013. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Postigla je značajne rezultate i postala priznati činilac u oblasti rodne ravnopravnosti, unapređenju položaja žena u Srbiji, kako na nacionalnom tako i regionalnom nivou. Ona je dodala da su borba za jednaka prava i neprikosnovene slobode primer da je međupartijska saradnja moguća kada je zajednički cilj u pitanju, a to je jačanje i unapređenje ljudskih prava pored ostalog rekla je, narodna poslanica, Olja Petrović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker