Lokalna samouprava

U Pirotu danas počela sa radom prva inostrana IT firma – “Great soft South Africa”

U Pirotu je danas zvanično počela sa radom prva inostrana programerska firma – “Great Soft South Africa”. Reč je o firmi čiji je vlasnik Adrian Dunbar, Južnoafrikanac koji je inače pirotski zet, a koji se sa porodicom preselio u Pirot kako bi pokrenuo sopstveni biznis. Adrian je uposlio za sada troje programera a u planu je širenje firme narednih meseci i upošljavanje još programera, iz Pirota, ali i iz drugih gradova Srbije. Firma radi u prostorijama Start-up centra Pirot gde po rečima Dunbara postoje odlični uslovi za rad ovakvih kompanija. 

Kako je Adrian Dunbar kazao Pirotskim vestima, iako je Pirot relativno mali grad, većih problema u nalaženju radne snage za ovako specifičan posao nije imao.

-Iskreno, okupio sam ekipu programera lakše nego što sam mislio. Za sada sam angažovao troje programera, ali planovi su takvi da u narednih šest meseci do godinu dana očekujem da uposlim bar još četvoro programera. Ovde ćemo razvijati softver za Južnoafričke kompanije, reč je uglavnom o softveru koji je namenjen velikim kompanijama iz oblasti finansija iz celog sveta, Australije, Singapura i mnogih drugih zemalja. U Start-up centru su odlični uslovi za rad, imamo sve što nam je neophodno za poslovanje, sve infrastrukturne uslove tako da sam zadovoljan-kazao je Adrian Pirotskim vestima.

Neda Dončić, Piroćanka koja je završila Fakultet organizacionih nauka, do sada je radila u hotelu Ana-Lux, a danas joj je bio prvi radni dan u kompaniji iz oblasti IT industrije, za šta se i školovala.

-Završila sam odsek za informacione sisteme i tehnologije i ovo mi je prvi posao u struci. Zadovoljna sam uslovima i mislim da ćemo imati veoma uspešnu saradnju-kazala je Dončićeva.

Petar Petrović, iako je završio ekonomiju, prekvalifikovao se zahvaljujući programu prekvalifikacije Nacionalne službe za zapošljavanje i ovo mu je prvo radno iskustvo u oblasti programiranja.

-Uslovi za rad su veoma dobri, za sada sam zadovoljan. Rad u ovoj firmi mi je zaista veliko iskustvo i izazov, jer posao zapravo predstavlja spoj ekonomije i programiranja-kazao je Petrović za Pirotske vesti.

Start-up centar u Pirotu oformljen je zahvaljujući projektu koga su podržali država preko nadležnog ministarstva i Grad Pirot. Projekat realizuje ZIP centar Pirot.

Poziv za stanare START-UP centra i dalje otvoren

U ZIP centru Pirotskim vestima je rečeno da je prva kompanija, odnosno prvi stanar Startup centra već počeo sa radom a da će u narednom periodu i zvanično biti otvoren ovaj centar. -U planu je da tokom juna organizujemo i značajnu konferenciju namenjenu IT stručnjacima u Pirotu-kažu u ZIP centru. Inače, poziv za stanare Startup centra je i dalje otvoren i pozivamo sve IT stručnjake koji u Pirotu rade za inostrane kompanije da dođu i da se informišu o uslovima koje nudimo u Startup centru-kažu u ZIP centru.Startup centar opremljen je izuzetno brzim internetom, postoji kafe, sale za konferencije, za sastanke i mnogo drugih sadržaja koji su od značaja za rad IT stručnjaka.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker