Lokalna samouprava

U pirotsku poljoprivredu u 2019. godinu investirano preko milion evra

U osavremenjavanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje pirotski poljoprivrednici su tokom ove godine, zahvaljujući subvencijama Gradske uprave Pirot, a preko Fonda za razvoj poljoprivrede, investirali preko 130 miliona dinara, odnosno preko milion evra, kazao je pomoćnik gradonačelnika zadužen za poljoprivredu Goran Popović na danas održanom Saboru poljoprivrednih proizvođača, u restoranu Gazela.

-Od ukupno 58 miliona u Fondu za poljoprivredu, 54 miliona je otišlo na direktne subvencije poljoprivrednim proizvođačima, koji su, da bi iskoristili te subvencije, u unapređivanje poljoprivredne proizvodnje uložili preko 130 miliona dinara, ja im na tome čestitam. Svi proizvođači koji su tokom godine imali ulaganja veća od 100.000 dinara pozvani su danas na Sabor poljoprivrednih proizvođača kako bi razmenili iskustva vezano za unapređenje proizvodnje. Najveće interesovanje ove godine za subvencije je bilo u oblasti ratarske, povrtarske i voćarske proizvodnje. Zajedno sa navodnjavanjem, preko 30 miliona dinara subvencija je isplaćeno ovih proizvođačima i to nam govori da se naši proizvođači sve više bave kalkulacijama i računicom i bave se onom poljoprivrednom proizvodnjom koja im donosi najviše zarade. Stočarstvo nam je nekada bila primarna grana poljoprivredne proizvodnje, međutim, interesovanje za subvencije u stočarsku proizvodnju nam je bilo na trećem mestu što znači da poljoprivredna gazdinstva se okreću prema onim granama koje im donosi veću zaradu-kazao je pomoćnik gradonačelnika Popović.

Poljoprivrednicima se obratio i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić koji im je poželeo da naredna godina bude još uspešnija i da se nastavi trend ulaganja značajnih sredstava u unapređenje svojih gazdinstava.

-Želim da vam se zahvalim na uspešnoj saradnji. Unazad nekoliko godina, zahvaljujući postojanju Fonda za razvoj poljoprivrede Grada Pirota, značajna sredstva su uložena u razvoj poljoprivrede u Pirotu. Ove godine je uloženo preko milion evra, a od toga su polovina gradske subvencije što znači da unazad nekoliko godina ima ozbiljnih ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju-kazao je gradonačelnik Vasić uz poruku poljoprivrednicima da na podršku Grada mogu da računaju i na dalje.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de