Gradska hronika

U pirotskom selu Temska “puca” od mladosti i znanja!

Temštani će ovo leto pamtiti po mnogobrojnim kulturnim i naučnim dešavanjima, kakva bi poželela i mnogo veća mesta!

U drugom po veličnini pirotskom selu, na obalama Temštice trenutno radi tradicionalni istraživački kamp, u zgradi seoskog Doma kulture je Festival bistrih reka, a u istoj zgradi je i poznati muzej Odrbanimo reke Sater planine. Istovremeno selo je dobilo i svojevrsno spomen obelžje, tačnije spomen tablu na rodnoj kući književnika Slobodana Đžunića, autora ostvarenja “Vetrovi Stare planine.

-Ovo je 14 , po redu istraživački kamp u Temskoj. Ima dvadesetak istraživaća studenata: biologije, turizmologije i geografije. Smešteni smo u školskom dvorištu i praktično nastavljamo prethodna istraživanjan kanjona Temštice, ali i okolnih mesta. Istražujemo floru, faunu, geomorfologiju, etnologiju i sve ono što je karakterističnoza ovaj kraj. Trenutno istražujemo kornjnače  blizu sela  Rudinje, ali i ptice i insekte ovod dela Stare planine-kaže  Marko Šćiban, biolog i jedan od osnivača kampa.

Prema njegovim rečima jedan od ciljeva ovog poduhvata, tačnije naučno-isdtraživačkog kampa jeste i promocija seoskog, održivog turizma i zalaganje od samog početka, od prvog kampa da se umesto velikih hotela turizam razvija u već postojećim seoskim domaćinstvima i da se na taj način sačuva priroda i resursi za generacije koje će doći posle nas.

Umesto megalomanskih projekata poput velikih turističkih naselja potrebno je omogućiti i podstaći seoski, održivi turizam  od kojeg će meštani mnogih sela moći da žive i privređuju, gosti da budu zadovoljni , a priroda sačuvana.

Među studentima sa novosadskog, beogradskog i niškog Univerziteta je i naš sugrađanin i master bilologije Danilo Penić. Kako je potvrdio našem portalu, on je već objavio jedan naučni rad i on se odnosi na peglanu kobasicu. Ovo je inače prvi naučni rad posvećem ovom prestižnom specijalitetu. Sa mladim bilologom ćemo uskoro objaviti ekskluzivni razgovor posvećen upravo njegovom diplomskom radu.

U zgradi seoskog Doma kulture u napuštenoj sali, održava se Prvi festival bistrih reka, tačkije medjunarodni festival dokumetarnoh studentskog filma.Prateći sadržaji ovog festivala koji organizuje beogradski FDU su mnogobrojne radionice, škole i slična ostvarenja posvećena ekologiji .

Kako sazanajmo u Temskoj, jedinstvena muzejska postavka o temi “Odbranimo reke Stare planine”, biće uskoro proširena i dopunjena predmetima iz poluvekovne brbe za očuvenje reka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker