Pirotsko kulturno leto

U pirotskom Istorijskom arhivu vredno se radi i tokom leta – pripremaju se izložbe, publikacije, jubileji…

Zaposleni u Istorijskom arhivu ovih meseci rade na pripremi brojnih publikacija, izložbi, ali i obeležavanju značajnih jubileja koji predstoje, a tiču se istorije našeg grada. 

Istorijski arhiv u toku Pirotskog kulturnog leta pojavljuje se kao podrška Udruženju istoričara Pirota, jer u aktivnostima Udruženja učestvuju i istoričari ove ustanove. Veliku pomoć, savetodavno i u vidu pristupa arhivskoj građi, pruža i grupi mladih istraživača koji pripremaju filmove „Tragom istorije“, o događajima i ljudima iz istorije Pirota.


U septembru će Istorijski arhiv biti domaćin radnog sastanka Podružnice Arhivističkog društva Srbije- za arhive iz Niša, Leskovca, Prokuplja, Vranja i Zaječara. Za svoje kolege pirotski arhivisti pripremaju nekoliko interesantnih i aktuelnih tema iz oblasti rada arhivističke službe.
Takođe, tokom septembra očekuje se objavljivanje jedne publikacije zavičajnog autora koji je koristio arhivsku građu za svoje delo.
U oktobru, Istorijski arhiv će biti jedan od nosilaca aktivnosti u obeležavanju značajnog jubileja „Pirot od turske kasabe do modernog grada, preko Berlina i Versaja“, a biće i jedan od organizatora izložbe, istoimenog naučnog skupa i izdavač Zbornika naučnih radova koji se tim povodom objavljuje.
Do kraja godine biće objavljen i drugi broj Arhivskog dnevnika i organizovana još jedna tematska izložba, povodom Dana Istorijskog arhiva u Pirotu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker