Reportaža

U pirotskim pekarama šest radnika na crno

U vanrednoj kontroli koja je tokom prošle noći sprovedena od strane inspektora Inspekcije za rad Pirotskog okruga, u 12 kontrola otkriveno je šest radnika koje poslodavci nisu prijavili na obavezno osiguranje.

ACA_0882_resize

Noćne kontrole inspektora uvedene su nakon što je primećeno da nesavesni poslodavci koji ne prijavljuju radnike, upravo te neprijavljene radnike angažuju u popodnevnim i noćnim smenama, kaže za Pirotske vesti šef Inspekcije rada Pirotskog okruga Aleksandar Popović.

-Nesavesni poslodavci, kako smo primetili, smatraju da inspekcije rade samo u prvoj smeni, do 3 ili pola 4 popodne i zbog toga su radnike koji su radili neprijavljeni angažovali upravo u popodnevnim i noćnim smenama. Zbog ove pojave Inspektorat za rad je uveo praksu da inspektori rade u tri smene tako da je ova kontrola upravo sprvedena sa tim ciljem i u 12 kontrola pronađeno je šestoro radnika u pekarama koji su radili na crno. Na ovaj način Inspektorat za rad želi da što je moguće više smanji rad u sivoj zoni i da ubedimo poslodavce da svi radnici koji su angažovani moraju da imaju ugovore o radu i da budu prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje”, kazao je Popović reporteru Pirotskih vesti koji je proteklu noć proveo na terenu sa ekipom inspektora rada.

ACA_0868_resize

Radnici u pekarama kažu da ima puno nezadovoljnih pekara koji rade u lošim uslovima, neprijavljeni, bez zakonskih prinadležnosti.

-Radim kao pekar od 1991. godine. Promenio sam tri poslodavca, dva su me uredno prijavljivala, ali treći nije. Čak, poslednji poslodavac nije hteo da me odjavi jer verovatno nije izmirio doprinose, pa poslodavac kod koga sam trenutno ne može nikako da me prijavi dok me prethodni poslodavac ne odjavi-jada se Radovanović.

ACA_0869_resize

Ima i pozitivnih primera pa tako Anđelka Paunović, koja radi u pekari “Jerma” kaže da je zadovoljna svojim poslodavcem, ali da ima puno kolega koji rade kod drugih pekara koji su neprijavljeni i nisu zadovoljni.

-Čak 16 godina radim ovde i zadovoljna sam-kaže Paunovićeva za Pirotske vesti.

ACA_0896_resize

Pekar u jednoj od kontrolisanih pekara kaže za Pirotske vesti, uz molbu da mu se ne pominje ime, da kao pekar radi 25 godina, a da mu jedan od poslodavaca čak osam godina nije uplaćivao doprinose zbog čega neće moći da ode u penziju.

ACA_0842_resize

Inspektorat za rad je tokom više od 28.000 sprovedenih kontrola u poslednjih šest meseci prošle godine uspeo da iz sive zone u legalne tokove “prevede” čak 40.000 zaposlenih koji su, poput navedenih primera, radili kod nesavesnih poslodavaca koji nisu hteli da ih prijave kako bi izbegli plaćanje doprinosa radnicima i državi.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker