Pirot - Mali Jerusalim

U Pazarskoj crkvi centralna proslava Badnje večeri i Božića

Hram Roždestva Hristovog, odnosno Pazarskoj crkvi, primiće prve vernike nakon rekonstrukcije u okviru obeležavanja Badnje večeri, kao i sutrašnjeg Božića, a dan nakon Božića u ovom hramu biće obeležen i Sabor presvete Bogorodice, kazao je za TV Pirot starešina Hrama protojerej Miljan Panić.

paljenje badnjaka

U hramu su proteklih meseci bili aktuelni građevinski radovi u okviru rekonstrucije, ali će ipak biti spreman da primi prve vernike. Rekonstrukciju hrama zahvaljujući kojoj će biti sprečeno dalje propadanje ovog Hrama finansira opština Pirot, a radovi na rekonstrukciji biće nastavljeni čim vremenski uslovi to dozvole.

-Nažalost, nismo uspeli da osposobimo sistem podnog grejanja zato što smo planirali za sledeću godine da se završe spoljašnje instalacije i postavljanje kotla. Ono što je suštinski važno za naš hram, da se uradi hidro i termoizolacija, s obzirom da je naš Hram karakterističan po tome što je ukopan u zemlju te je bilo neophodno uraditi izolacije i sačuvati na taj način Hram od propadanja. To je i urađeno, a nadamo se da ćemo tokom godine nabaviti kotao što bi omogućilo da profunkcioniše i sistem podnog grejanja-kaže protojerej Panić.

Kolačar ovogodišnje slave je Dom kulture. Paljenje badnjaka i lomljenje česnice biće priređeno u 17 sati.

Sutra u 8 sati, na Božić, biće  služena božićna liturgija.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker