Agrar

U nedelju 1. oktobra počinje popis poljoprivrede na teritoriji Republike Srbije

Od nedelje 1. oktobra,  u Pirotu i pirotskim selima 24 popisivača otići će na blizu 6.000 adresa kako bi putem popisnog upitnika prikupili podatke u skladu sa međunarodnom  metodologijom popisa. Adresar gazdinstava napravljen je na osnovu baza Ministarstva poljoprivrede, Zavoda za statistiku, prošlogodišnjeg popisa stanovništva i drugih relevantnih izvora.poljoprivreda

Tokom popisa prikupljaće  se sledeći podaci: identifikacioni podaci gazdinstva, podaci o lokaciji gazdinstva, zemljišnom fondu i kategorijama korišćenog poljoprivrednog zemljišta, površinama pod usevima, površinama voćnjaka i vinograda, navodnjavanju I upotrebi đubriva, broju stoke – po vrstama i kategorijama, broju ostalih životinja i košnicama pčela, organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, poljoprivrednim objektima, poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi, radnoj snazi, primenjenim merama ruralnog razvoja i drugim aktivnostima gazdinstva.

Učešće u popisu je obavezno a nosilac poljoprivrednog gazdinstva ili punoletni član poljoprivrednog gazdinstva dužan je da daje tačne i potpune odgovore na sva pitanja u popisnom upitniku. Popisivač, koordinator i drugo fizičko ili pravno lice angažovano u Popisu dužni su da podatke prikupljene o poljoprivrednom gazdinstvu čuvaju kao tajnu. Sve ovo regulisano je Zakonom o popisu poljoprivrede. Prikupljene podatke obrađuje Zavod za statistiku a obrada je neophodna za obezbeđivanje zvaničnih statističkih podataka o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, za potrebe analize, ocene stanja i planiranja u oblasti poljoprivrede.

Prikupljeni podaci su, zbog primenjene metodologije međunarodno uporedivi. Popis se završava 15. decembra 2023. godine. Zavod za statistiku preliminarne rezultate popisa poljoprivrede objaviće najkasnije do 31. januara 2024. godine a konačne  najkasnije  do 31. decembra 2025. godine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker