Srbija

U nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi 16 stanova i 60 automobila

Beograd , 20. april 2021. – Nagradna igra Uzmi račun i pobedi 2021 biće organizovana u dva kruga, od 15. maja do 25. juna i tokom jeseni, a nagradni fond je povećan sa 250 na 350 miliona dinara i uključuje 16 stanova u Beogradu i 60 automobila Fijat 500L. Građani već danas mogu da počnu sa slanjem fiskalnih računa i slipova, najavio je ministar finansija Siniša Mali na današnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

– Izuzetno smo zadovoljni rezultatima prošlogodišnjeg ciklusa nagradne igre, kada je poslato više od 11,7 miliona koverata odnosno 117 miliona fiskalnih računa i slipova. Na osnovu analize izvučenih koverata procenjuje se da je po osnovu PDV-a u budžet uplaćeno 100 miliona evra. Želeli smo da nagradnom igrom utičemo na podizanje svesti građana o značaju suzbijanja sive ekonomije i važnosti uzimanja fiskalnih računa pri svakoj kupovini jer na taj način obezbeđujemo novac za ulaganje u bolnice, škole, vrtiće i borbu protiv korona virusa i u tome smo apsolutno uspeli – rekao je ministar Mali.

Pravila nagradne igre ostaju nepromenjena, potrebno je poslati najmanje 10 fiskalnih računa ili 10 slipova u jednoj koverti, minimalne vrednosti od po 100 dinara. Slanje koverata je besplatno putem Pošte Srbije. U igri mogu da učestvuju računi i slipovi izdati od 1. aprila 2021. Izvlačenja će od 15. maja biti emitovana uživo na Prvom kanalu RTS-a, subotom od 18 časova.
Potpredsednica Saveza za fer konkurenciju i direktorka kompanije Masterkard za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH Jelena Ristić istakla je da se koncept fiskalne lutrije pokazao kao odličan mehanizam za jačanje poreske kulture i podsticanje bezgotovinskih plaćanja.
– Na osnovu analize izvučenih koverata u koje smo imali uvid, videli smo da su slipovi u manjini, kao i da se bezgotovinski pre svega plaća u supermarketima (58%), dok se tek svako peto bezgotovinsko plaćanje obavi u malim prodavnicama (20%). To nam govori da je potrebno uložiti dodatni napor u jačanje svesti o prednostima bezgotovinskog plaćanja, bolju finansijsku inkluziju svih slojeva društva, i izgradnju POS infrastrukture posebno u manjima radnjama i sredinama gde je siva ekonomija izraženija – jer kad platimo karticom ili instant možemo biti sigurni da je trgovac platio porez – naglasila je Ristić.
Prosečna vrednost izvučenih računa u prethodnom ciklusu je iznosila 752 dinara, a interesantno je da su učesnici nagradne igre najčešće kupovali u malim prodavnicama (51%), koje su upravo kritična mesta za izdavanje računa, dok je iz supermarketa došlo dvostruko manje računa (26%) i još manje iz apoteka (10%). Najviše su kupovani prehrambeni proizvodi (60%), akcizni proizvodi (15%) i lekovi (7%).
Na konferenciji za novinare uručena su priznanja i novčane nagrade za devet gradova i opština čiji su građani u prethodnom ciklusu bili najaktivniji u skupljanju fiskalnih računa i slipova. U kategoriji malih lokalnih samouprava pobedili su Blace, Dimitrovgrad i Srbobran, kod srednjih Savski venac, Kula i Vrbas dok su među velikima najaktivniji bili Vranje, Bačka Palanka i Pančevo. Oni su podelili nagradni fond od 180.000 evra za ulaganje u projekte od javnog značaja o čemu će odlučivati građani onlajn glasanjem na portalu www.uzmiracun.rs.
Tako je Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, grada koji je imao najviše poslatih koverti spram broja stanovnika i kupovne moći, najavio da će građanima biti ponuđeno da 20.000 evra opredele za uređenje trga sa mozaik mapom grada ili opremanje dečijeg igrališta u centru. U opštini Kula građani će birati između ulaganja u opremanje doma zdravlja ili opremanje jaslica u mestu Sivac. Svi predlozi projekata pobedničkih opština će biti dostupni na nacionalnom portalu od 5. maja 2021.

tekst i foto – Saopštenje NALED-a

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker