Lokalna samouprava

U maju počinje rekonstrukcija Gazele

Danas će biti raspisan tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji mosta “Gazela”, a po najavama direktora Direkcije za izgradnju Branislava Kostića, radovi na sanaciji mosta počeće maja meseca. Rok za završetak radova je dva meseca, a za vreme trajanja rekonstrukcije most će biti zatvoren za saobraćaj kako bi izvođači radova mogli neometano i kvalitetno da urade ovaj posao. Most će biti osvetljen najsavremenijom led-diodnom rasvetom.

Gazela
Gazela

Po rečima direktora Kostića, ispitivanja koja je prošle godine radio Institut za materijale iz Beograda su urađena izuzetno kvalitetno i pokazala su da je most u  statičkom i dinamičkom smislu stabilan, ali da je potrebno uraditi određene radove na sanaciji mosta.

-U planu i programu Direkcije za ovu godinu  je rekonstrukcija ovog mosta, skupština je to prihvatila, spremili smo tendersku dokumentaciju i danas ćemo raspisati javnu nabavku, biće objavljena na portalu i očekujem da u narednih mesec dana potencijalni izvođači se jave, daju svoje ponude i otprilike za mesec dana znaćemo ko su ponuđači, nakon toga predstoji procedura oko odabira najpovoljnijeg izvođača i realizacija. Neka dinamika oko dalje aktivnosti znači da ćemo u maju mesecu krenuti sa rekonstrukcijom ovog mosta i naš zahtev prema izvođačima je da rekonstrukcija mora biti završena u roku od 60 kalendarskih dana kako bismo most što manje držali zatvorenim. Ujedno obaveštavamo građane da će zbog brzine radova i obima radova dva meseca će most morati da bude zatvoren za saobraćaj kako bi izvođač mogao nesmetano i kvalitetno da radi-kazao je Kostić.

kostic

Projektantska vrednost mosta je 35 miliona dinara sa PDV-om.

-Radiće se na sređivanju pre svega kolovozne konstrukcije i izolacije mosta. Najveća degradacija mosta dolazi upravo zbog atmosferskih padavina, kiše, snega. Kompletna kolovozna konstrukcija biće skinuta i urađena potpuno nova sa svim hidroizolacionim slojevima, odvodnjavanjem, biće postavljene nove ograde a posebno je interesantno da će most biti osvetljen najsavremenijom led-diodnom rasvetom tako da će sa Velikog mosta moći da se vidi svetla silueta Gazele-navodi direktor Kostić.

Gazela je građena sedamdesetih godina prošlog veka.

-U samom startu je doživeo degradacije, ugibe od nekih 20 centimetara iz razloga što nije bio prenapregnut, rađen je nekim klasičnim sistemom i bilo je sigurno greške projektanta. Rađena je dva puta sanacija ali te sanacije nisu bile dobre. Konstrukcija jeste bilo dobro sanirana, ali zaštita mosta nije bila dobra. Kao što se može videti da su pešačke staze potpuno degradirane, da slivnici i odvod vode nije dobar, sa donje strane mosta vidi se armatura i naša obaveza je da ga sredimo i dobijemo jedan kvalitetan most i dobru vezu između grada i industrijske zone jer će saobraćaj u mnogome biti olakšan nadam se već avgusta meseca-kazao je direktor Kostić.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

9 Comments

    1. Slazem se. Necu da glasam ni za urs ni za sns. a naravno da necu ni za sps i ds i sl… ove manjine mi deluju zanimljivo, ili mozda dveri…

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker