Srbija

U junu dodatnih 60 evra za sve nezaposlene

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će država svim nezaposlenim građanima u junu isplatiti jednokratnu pomoć od 60 evra u okviru trećeg paketa pomoći privredi. Mali je rekao da će uz pomoć od po 30 evra u maju i novembru svi nezaposleni građani u ovoj godini od države dobiti ukupno 120 evra.
Ministar je naveo da će se tačan podatak o broju nezaposlenih koji će dobiti jednokartnu pomoć znati kada Vlada Srbije bude donela uredbu što će, kako kaže, biti u narednih nedelju ili dve. On je kazao da je prošle godine država donosila pakete pomoći da održi zaposlenost, a sada je cilj da se da se onima koji nemaju posao pruži podrška i optimizam i pomogne da pokriju osnovne troškove.
Mali je rekao da je to još jedan pokazatelj koliko je država jaka i koliko želi da pomogne svima.
Podsetio je da od 28. aprila počinje prijava svih punoletnih građana za pomoć od 60 evra, odnosno po 30 evra u maju i u novembru, dok će svi penzioneri dobiti još 50 evra u septembru što je ukupno 110 evra pomoći za penzionere.
Napomenuo je da je počela i prijava za pomoć privrednicima i da će u naredna tri meseca biti isplaćeno 50% minimalne zarade za zaposlene, od preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, a novina je, kako je rekao, što su obuhvaćena i velika preduzeća.

Ministar je rekao da će milion i 550 hiljada zaposlenih u naredna tri meseca dobiti 50% minimalca, a da će prva isplata biti 8. aprila za sve koji se prijave do kraja marta.

Mali je rekao da je u sklopu trećeg paketa mera predviđena pomoć za autoprevoznike kojima će narednih šest meseci biti isplaćeno 600 evra po autobusu, a ukupno je 6.125 autobusa.

Takođe, biće isplaćena puna minimalna zarada zaposlenima u ugostiteljstvu, tuzimu, renta-a-kar agencijama, a predviđena je i pomoć za gradske hotele u iznosu od 150 evra po sobi i 350 evra po ležaju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker