Lokalna samouprava

U izgradnju novog sistema grejanja uloženo šest miliona evra

U sistem daljinskog grejanja u Pirotu u proteklih nekoliko godina uloženo je gotovo šest miliona evra, izgrađena je nova energana, novi toplovodi, kotlarnice, podstanice, a stare kotlarnice koje su predstavljale značajan izvor zagađenja u centru grada se gase. Danas je, sa početkom nove grejne sezone u Pirotu, ugašena i kotlarnica Centrala, koja je povezana sa energanom “Senjak” tako da više neće raditi, kazao je predsednik opštine Pirot Vladan Vasić koji je danas sa saradnicima i direktorom Toplane Radovanom Nikolićem obišao upravo ovu kotlarnicu. Direktor Nikolić kazao je da će cene grejanja ostati nepromenjene do kraja aktuelne grejne sezone.

Vasić je kazao da je nova grejna sezona uspešno počela.

-Posebno mi je drago da je najveća kotlarnica u ovom delu grada – Centrala zvanično ugašena čime je rešen jedan veliki ekološki problem koji su stanari ovih zgrada imali i to na taj način što smo ovu kotlarnicu priključili na energanu Senjak. Izgradnjom novog mosta na Drugom ringu omogućeno je da toplovod pređe od energane Senjak ka tijabarskoj strani i ove godine ćemo imati pun efekat energane Senjak jer oko 80 posto grejnog prostora, a u gradu se greje oko 200.000 kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, grejaće se iz energane Senjak. Dakle, imaćemo mogućnost da iz jednog centra rukovodimo celim sistemom, da imamo uštede, da imamo automatske podstanice čime će se ostvariti dodatne uštede. U sistem toplane u proteklih par godina uloženo je skoro šest miliona evra i mi možemo da kažemo da imamo potpuno nov sistem, od nove energane, do toplovoda, predizolovanih cevi, podstanica, kotlarnica i tako dalje. Pored Centrale, ove godine je ugašena i kotlarnica Sud, a kada iduće godine bude ugašena i kotlarnica Bujica preko 90 procenata konzuma će se snabdevati iz energane Senjak, čime će se zaokružiti izgradnja potpuno novog toplovodnog sistema u Pirotu-kazao je Vasić.

ACA_9314_resize

Direktor toplane Radovan Nikolić kazao je da toplana trenutno raspolaže sa 400 tona mazuta, a da je od jutro, od početka grejanja, prijavljeno 11 manjih kvarova u celom gradu.

-Cene koje su usvojene još 2013. godine i nisu menjane, ostaće na snazi i ove grejne sezone jer nemamo ni potrebe ni razloga da tražimo veće cene. Jedino apelujem na korisnike da racionalno postupaju sa toplotnom energijom-kazao je direktor Nikolić.

ACA_9307_resize
Ugašena kotlarnica Centrala

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker