Kultura

“U ime naroda” i u Pirotu

Piroćanci će 22. i 23. avgusta u organizaciji Udruženja “Dogmatika” u dvorištu Muzeja Pobišavlja moći da se bliže da se upoznaju sa Multimedijalnom izložbom “U ime naroda”, autora istoričara dr Srđana Cvetkovića koju je proteklih meseci u Istorijskom muzeju Srbije videlo rekordnih preko 36.000 posetilaca. Tada će svim posetiocima biti prezentovana Knjiga streljanih za pirotski kraj a svi će moći da pretražuju i bazu podataka sa imenima i prezimenima streljanih posle Drugog svetskog rata.

u ime naroda srđan cvetković

Kako je u razgovoru za Pirotske vesti kazao dr Cvetković, koji je inače poreklom iz pirotskog kraja, tačnije iz Toplog Dola, ova izložba je prva multimedijalna izložba o stvarima koje su dugo prećutkivane, o dugogodišnjim tabu temama, likvidacijama koje su prećutkivane, o Golom otoku o likvidacijama narodnih neprijatelja bez suđenja, stradanju seljaka u doba kolektivizacije i prinudnog otkupa.

-Izložba je trajala oko tri i po meseca i posetilo je više od 36.000 osoba a imali smo i konstantan program od 36 dešavanja, tribina, gostovanja stranih delegacija, ambasadora, projekcije filmova i drugih sadržaja, a gostovali su i svi koji nešto znače za našu kulturu i koji su se bavili ovom temom. Neobićno mi je zadovoljstvo što mini-turneju izložbe krećemo upravo iz Pirota. U dvorištu Muzeja prikazaćemo multimedijalni deo izložbe, imaćemo nekoliko filmova, inserte iz filma “U ime naroda” o samoj izložbi, predstavićemo 3D projekciju cele izložbe koja će uskoro moći da se nabavi i na DVD-u, a imaćemo i goste koji će govoriti o svom iskustvu vezano za političko nasilje i represiju, a imaćemo i goste iz ovog kraja. Izložba počinje u 20 sati u petak i subotu-kazao je Cvetković.

Dr Cvetković se posebno zahvalio Udruženju “Dogmatika” koja se ovim projektom uključila u realizaciju programa Pirotskog kulturnog leta i Muzeju Ponišavlja, koji je obezbedio izvanredan prostor za organizovanje izložbe.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker