Lokalna samouprava

U idealnim uslovima za rad privodi se kraju jesenja setva

Mada će ovogodišnja jesenja setva biti znatno skuplja u odnosu na prošlu, s obzirom da su cene mineralnog đubriva, semena, nafte i ostalih inputa skočile, ono što je dobro jeste da se setva privršava u, skoro, idealnim uslovima za optimalnu primenu agrotehnike. Posle sušnog letnjeg perioda kiša je pala u pravom trenutku, a povoljne vremenske prilike u oktobru i prvoj polovini novembra omogućile su ratarima da na najbolji mogući način poseju ozima strna žita i privedu kraju jedan od najvažnijih poslova u poljoprivredi.

Prema rečima stručnog saradnika za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Olivere Gavrilović, setva ozimih strnih žita u pirotskom kraju je obavljena na preko 80 posto ukupnih površina.

“Jesenja setva se obavlja u idealnim vremenskim uslovima. Uslovi su bili idealni i za pripremu zemljišta i za setvu. U Pirotskom okrugu setva je pri kraju, oko 80 posto parcela je zasejano ozimim strnim žitima. Ima još nešto malo neobranih parcela pod kukuruzom, ali i to će za dan, dva biti završeno. S obzirom da meteorolozi ne najavljuju padavine ovih dana verujem da će za koji dan biti stavljena tačka na setvu ozimih strnina”- kaže Gavrilovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker