Obrazovanje

U GIMNAZIJI PIROT OBELEŽEN JUBILEJ 20 GODINA MEĐUNARODNE SARADNJE

Sinoć je u svečanoj sali Gimnazije, u prisustvu učenika, profesora, predstavnika Grada, kompanije Tigar Tajers, Francuskog instituta i Filozofskog fakulteta  iz Niša,  predstavnika drugih škola i ustanova, održan prigodan umetnički program  kojim su gimnazijalci proslavili značajan jubilej-20 godina međunarodne saradnje.

“Još pre 20 godina shvatili smo šta je imperativ savremenog obrazovanja i razvoja- uklapanje u neminovne promene, povezivanje sa drugim institucijama, pre svega, sa drugim školama. Naročito sa školama istog tipa. Povezivanje sa svetom. To podrazumeva kontinuirano učenje, upoređivanje, odmeravanje, razmenu iskustava. Samo tako možemo saznati gde je naše mesto, šta je dobro u onome što radimo, šta moramo menjati, popravljati, čemu težimo… 20 godina-nečija čitava mladost. Kakav period” – kaže, Ivana Kostadinović, direktorka Gimnazije.

“Prve godine 21.veka… ali nije nam bilo lako. Još uvek smo kao zemlja bili u izolaciji. Jedva da su mogli putovati i poslovni ljudi a kamo li mladi. Zatvorene i uske su nam bile granice a sarađivali smo sa školama u gradu i nekima iz regiona.   Ovo govorim iz ličnog iskustva i perspektive tada mladog profesora i člana prvog školskog tima za međunarodnu saradnju koji je uradio i prvi projekat. Bili smo ambiciozni i odlučni. I hrabri. Sa stalnom potrebom  da odemo dalje, da idemo samo napred. Želeli smo da iskoračimo iz škole, iz grada i zemlje. Da upoznamo učenike i nastavnike sa drugih meridijana, da vidimo kako oni rade. Gde su bolji, ako jesu? Šta možemo preuzeti od njih? Hteli smo  da upoznamo druge narode, njihove običaje, da učimo i vežbamo strane jezike, da saznamo nešto o drugačijoj istoriji, umetnosti, nauci, književnosti… Da vidimo kakvi su nastavni programi u drugim zemljama, kako oni uče, čemu pridaju važnost. Naravno, hteli smo da pokažemo i nešto naše. Da srušimo predrasude. Da pokažemo da volimo ljude, da imamo emocije, da smo pravdoljubivi, da težimo znanju i lepoti” – ističe Kostadinovićeva.

„Želja i ljubav-to su krila za velika dela“, kaže Gete. Naše želje i ljubav prema učenju i znanju vode nas dalje… U tome nam svesrdno pomažu dobri ljudi, naši saradnici,  institucije i ustanove koje prepoznaju naš trud i smisaonaših težnji. Svima neizmerno hvala!”-rekla je direktorka Kostadinović.

Direktorka, Ivana Kostadinović uručila je Zahvalnice Gradu Pirotu i kompaniji Tigar Tajers, za stalnu i veliku podršku svih ovih godina  projektima međunarodne saradnje.  Zahvalnice su dobili i Dragica Nikolić, nekadašnja direktorka Gimnazije, profesor francuskog jezika mr Ivica Panić, i školski Tim za međunarodnu saradnju.

Profesor Ivan Jovanović sa Katedre za francuski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu, uručio je knjige, kao nagradu, Andrei Kostić, učenici 2.razreda bilingvalnog odeljenja, za izuzetne uspehe iz francuskog jezika i za učešće u projektima.

Durektorka Kostadinović  je zahvalila i učenicima i profesorima koji su osmislili i realizovali umetnički program, filmove i izložbu fotografija: učenicima 3/2 odeljenja za scenske i audio vizuelne umetnosti, školskom horu i orkestru, i profesorima Aniti Nikolić, Slavici Mijalković, Biserki Kostić, Dejanu Nikoliću, Ivici Paniću, LJubomiru Milanoviću i Timu za međunarodnu saradnju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker