Kultura

U Galeriji “Čedomir Krstić” otvorena izložba povodom 100 godina od rođenja umetnika po kome ustanova nosi ime

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Čedomira Krstića  u galeriji koja nosi njegovo ime otvorena je retrospektivna izložba slika “Poslednji srpski intimista”. Izložbu  je otvorio gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, ističući značaj poštovanja velikana koji su svojim radom i delima zadužili grad.  Izloženo je oko 60 slika, od čega je deset iz legata Galerije, koje će Piroćanci moći da vide u  narednih mesec dana.

Izložba slika Čedomira Krstića je centralna izložba  Galerije ove godine. Radmila Vlatković, direktorka Galerije koja nosi ime poznatog slikara rekla je na otvaranju izložbe da je Pirot je metropola umetnosti s obzirom na kvalitet izloženih slika koje će građani moći da vide narednih mesec dana.

Čedomir Krstić  rođen je 1923. godine u Pirotu. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1952. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Godinu dana je radio u atelju Đorđa Andrejevića Kuna. Bio je profesor Umetničke škole u Nišu, a do smrti je radio kao profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. “Imao je veliki broj izložbi, kolektivnih i samostalnih ali je bio je jedna tiha i vrlo nenametljiva priroda i umetnička ličnost. Smatramo ga jednim od poslednjih intimista Srbije. Njegov intimizam, poetski realizam je nešto što je njegova lična priroda i originalan stav prema umetnosti” – rekla je Vlatkovićeva.

Radio je uglavnom enterijere i po neki pejzaž ali te figure, portreti, pre svega ženski likovi  su nešto što je dominanatno u njegovom stvaralaštvu, kaže direktorka Galerije.  “Kolorit je vrlo smiren, proračunat, odraz pirotskog ćilima, jer on je odrastao uz majku ćilimarku. Parvo  je zadovoljstvo analizirati svaku njegovu sliku, svaki njegov enterijer jer u svakom ima nečeg posebno doživljenog i to je nešto što je vrlo specifično za srpsku umetnost dvadesetog veka” – rekla je Radmila Vlatković, direktorka Galerije “Čedomir Krstić”.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, istakao je da mu je  čast što otvara izložbu povodom 100 godina od rođenja umetnika, u galeriji koja nosi njegovo ime u njegovom rodnom gradu. Gradonačelnik se zahvalio porodici uz čiju pomoć je organizovana izložba, gde su pojedine slike prvi put izložene u Pirotu. On je istakao da je izložba prilika da se grad oduži Čedomiru  Krstiću ali i i drugim velikanima  koji su doprineli da od gradića sa mirisom orjentale kasabe Pirot postane grad sa duhom Evrope. Gradonačelnik je pozvao  Piroćance da u narednih mesec dana posete Galeriju i uživaju u slikama Čedomira Krstića.

Otvaranju izložbe prisustvovala je Anita Krstić, ćerka Čedomira Krstića,  koje kaže  da je njen otac često govori o uticaju pirotskog ćilima na njegovo stvaralaštvo. “Govorio je o tome koliko su na njega uticale  te boje i te male kućice i dvorišta iz kojih se čulo pevanje pirotskih tkalja, on je to udisao i slušao. Njegova najstarija sestra Ruža je bila jedna od najboljih tkalja u Pirotu, ja sam dolazila kao devojčica, tu je bio veliki razbojna kojem je ona tkala. U Milanu u svom stanu imam dva pitrotska ćilima koje je moja teka istkala i mislim da je to nešto fantastično” – kaže Anita Krstić i objašnjava da  Italijanima koji gledaju te ćilime rado govori o njihovom poreklu i tradiciji.

Ime istaknutog slikara Galerija u Pirotu nosi od 1999. godine.

Foto:Ilija Lika Pejčić

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker