Sport

U Galeriji “Čedomir Krstić”  otvorena izložba posvećena pirotskoj košarci

Istorijat pirotske košarke predstvljen je u Galeriji “Čedomir Krstić” kroz osvrt na najznačajnije trenutke  i ličnosti zaslužnih za razvoj ovog sporta,važne utakmice, igrače, protivnike. U jednom delu Galerije predstavljene su  značajne etape u razvoju košarke u  Pirotu dok su u drugom delu  izloženi trofeiji i odličja Svetislava Pešića Karija koje je osvojio tokom svoje dugogodišnje sportske karijere.

Otvaranju izložbe u čast jubileja pirotske košarke pored selektora Pešića, prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa  gradonačelnikom  Pirota Vladanom Vasićem,  istaknuti sportski radnici, sportisti, aktuelni i bivši košarkaši, treneri i velikani ovog sporta, Zlatko Bolić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, Marko Kešelj, državni sekretar u Ministarstvu sporta,  Dušan Projović, potpredsednik KSS, Žarko Zečević, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i mnogi drugi.

Pirotska košarka predstavljena je tokom sedamdesetogodišnjeg razvoja od igre u dvorištu Gimnazije, na zemlji sa drvenim koševima, improvizovanim kupaonicama za igrače i veoma oskudnim resursima na početku  kada je ovaj sport počeo da živi, preko sticanja popularnosti u  kratkom roku do današnjih dana.

Istoričar, Davor  Lazarević, podsetio je na razvoj  košarke od prvih početaka u svetu i na ovim prostorima. Tridesetih godina prošlog veka i Piroćanci su se prvi put upoznali sa novom igrom a pedesetih godina košarka postaje sve popularnija, naročito nakon prvog svetskog prvenstva u Argentini. “Dve godine kasnije Piroćanci, na čelu sa dvojicom entuzijasta, profesorima Zvonimirom  Minčićem i Branimirom Ćirićem, u okviru tadašnjeg Društva za telesno vaspitanje Partizan, formiraju jezgro od kojeg kasnije nastaje KK Partizan, koji od 1961. godine nosi ime KK Pirot po kojem je i danas prepoznatljiv” – rekao je Lazarević i podsetio da je pirotska košarka u prvim godinama svog postojanja vodila vrlo ozbiljnu bitku sa fudbalom, pa su treneri ubeđivali sportiste da se sa fudbalskog prebace na košarkaški teren.

Izložba je osvrt na  najznačajnijie trenutke pirotske košarke, važne utakmice, igrače, protivnike i  trenutke najveće slave ali i podsećanje da su u Pirot dolazile velike ekipe poput Galatasaraja i Dinama iz Praga.  Svetislav Pešić  je 1968. godine proglašen sportistom grada i iste godine postao igrač beogradskog Partzizana a njegov saigrač Zoran Lazarević prešao je u Crvenu Zvezdu.

Sa razvojem košarke menjala se i  infrastruktura  u Pirotu, od Omladinskog stadiona, preko sale Pedagoške akdemije do moderne hale Kej.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker