Obrazovanje

U Ekonomskoj školi održana tribina o karijernom vođenju i savetovanju koja je namenjena maturantima

U Ekonomskoj školi u Pirotu, danas je održana tribina o karijernom vođenju i savetovanju koja je namenjena maturantima. Na tribini su govorili predsednik Privremenog organa grada Pirota, Vladan Vasić, direktorka Filijale NSZ-a u Pirotu Suzana Đorđević i menadžer Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Nenad Petrović. Organizatori tribune su  Nacionalna služba za zapošljavanje i Grad Pirot.

Predsednik Privremenog organa, Vladan Vasić, istakao je da se u saradnji sa Filijalom NSZ u Pirotu organizuju brojne mere aktivne politike zapošljavanja. Prema njegovim rečima lokalna samouprava će nastaviti da stipendira studente za deficitarna zanimanja. “Često je velika disproporcija između ponude radne snage i potražnje zbog toga smo se mi preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i preko ZIP centra uključili da ponudu približimo poslodavcima kroz program prve plate, stručnog osposobljavanja, stručne prakse posle srednje škole ili fakulteta i kroz druge programe prekvalifikacije i dokvalifikacije” – kaže Vasić.

“Vi birate svoj put nadalje, ja bih najviše voleo da svi završite fakultete i da se vratite u Pirot, da imate dobar i pristojan posao i dobru i pristojnu platu i porodicu” – poručio je Vasić učenicima Ekonomske škole.

Sredinom novembra bi predstavnici FON-a trebalo da dođu u Pirot kako bi se razgoavralo o otvaranju ovog departmana u Pirotu. Vasić je naglasio da je FON fakultet koji nedostaje Univerzitetu u Nišu. “Naša ideja je da ubedimo Vladu Srbije da u okviru Univerziteta u Nišu osnuje još jedan fakultet, da to bude Fakultet organizacionih nauka a da sedište fakulteta bude u Pirotu” – rekao je Vasić i da dodao da bi to bilo značajno za čitav jugoistok Srbije.

Direktorka Filijale NSZ-a u Pirotu, Suzana Đorđević, istakla je da su ovakve tribine značajne da bi se mladi upoznali sa merama, načinom prijavljivanja na evidenciju i pogodnostima koje imaju prilikom zapošljavanja. “Smatramo da je apsolutno adekvatno da vas pravovremeno upoznamo sa činjenicama da saznate šta je tržište rada, šta je tržište radne snage, koja su tehnička pitanja koja se odnose na ostvarivanje vaših prava i koje su vaše obaveze tokom trajanja statusa nezaposlenosti. Verovatno ćete sada prvi put čuti koje su mere aktivne politike zapošljavanja, ko ih realizuje i koji je način da se vi uključite” – rekla je Đorđevićeva

Marjan Ćirić, direktor Ekonomske škole rekao je da je tribina koja je održana podjednako značajna i za maturante i za Nacionalnu službu za zapošljavanje ali i za lokalnu samoupravu  i društvo uopšte.

Među nezaposlenima na evidenciji NSZ najveći procenat čine lica sa završenom osnovnom školom zato je neophodno da se podigne nivo obrazovanja, poručeno je sa tribine.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker