Gradska hronika

U Dubaiu predstavljen srpski model Slobodnih zona

U organizaciji AIM-a i Ministarstva ekonomije Ujedinjenih Arapskih Emirata pod patronatom NJ.V. Šeika Mohammeda Bin Rashid Al Maktouma, potpredsednika UAE, premijera i vladara Dubaija održana je investiciona Konferencija u Dubaiju na kojoj je između ostalog predstavljen i srpski model poslovanja slobodnih zona na primeru jedne od najuspešnijih slobodnih zona u Srbiji- Slobodne zone Pirot.

 

Prisustvovalo je više od 400 delegata iz celog sveta a rad se odvijao na 6 jezika kroz deset plenarnih sesija i 4 radionice. U okviru sesije 9 pod nazivom „investicione i promocione strategije, brži tehnološki transfer i know-how uz odabrane primere dobre prakse“ na poziv organizatora, govorio je Dr Dragan Kostić, direktor Slobodne zone Pirot koji je predstavio uspešan primer poslovanja slobodnih zona u Srbiji, posebno Slobodnu zonu Pirot i prednosti Ugovora o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

dubai slobodna zona pirot_1

Tokom trajanja konferencije Dr Kostić se sastao sa direktorom Svetskog udruženja slobodnih zona Samirom Hamrounijem i posetio jednu od najboljih slobodnih zona u svetu „DAFZ“ Dubai Airport Free zone, gde se dogovorio oko nastavka saradnje.

dubai slobodna zona pirot_2

Sa predstavnicima fDi Magazina Financial Times-a dogovorene su posete Srbiji, Nišu i Pirotu u cilju predstavljanja investicionih potencijala regiona.

slobodna zona pirot dubai

Direktor Kostić je tokom posete imao i sastanke sa diplomatskim predstavnicima naše zemlje i zainteresovanim investitorima iz Emiratima sa kojima je razgovarao o mogućnostima za investiranje. Njima su predstavljeni potencijali i moguće strateško partnerstvo sa kompanijom Tigar A.D. kao i mogućnosti za investicije u poloprivredne programe na Staroj i Suvoj planini. Posebno je predstavljena mogucnost za investiranje u farme ovaca i krava uz konkretnu ponudu dve lokacije koje mogu odmah da se kupe i stave u funkciju. Dogovorena je i poseta veće delegacije zainteresovanih investitora Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu kada će se i organizovati posete Pirotu i Nišu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker