Gradska hronika

U drugoj polovini godine primetan pad broja nezaposlenih u Pirotskom okrugu, u septembru na evidenciji oko 9.200 lica

Broj nezaposlenih U Filijali Pirot NSZ varira tokom godine, u zavisnosti od realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja – posebno finansijskih mera za podsticaj zapošljavanja i samozapošljavanja koje se finansiraju iz republičkog i lokalnih budžeta, završetka školske godine, obavljanja vremenski ograničenih poslova i drugih.  Ove godine na porast broja nezaposlenih, donekle, uticala je i mera Vlade Republike Srbije o jednokratnoj novčanoj pomoći nezaposlenim licima, koja je dodatno stimulisala prijavljivanje na evidenciju tokom prvog kvartala, kaže direktorka pirotske Filijale, Suzana Đorđević.

Prosečan broj nezaposlenih prošle godine, na području Filijale je bio 9.733, od kojih je 5.111
žena. Ova kalendarska godina počela je sa oko 9.500 nezaposlenih, od kojih je oko 4.500 žena. U prvoj polovini godine, broj nezaposlenih je rastao na mesečnom nivou. Odnosno, majski
izveštaj pokazuje da je broj nezaposlenih narastao do brojke od 10.300 lica, od kojih je 5.500
žena. Dakle, u odnosu na početak godine zabeleženo je povećanje broja nezaposlenih za oko 800 nezaposlenih lica, kaže Đorđevićeva.

“Nakon ovog perioda beleži se konstantan pad broja nezaposlenih iz meseca u mesec i septembar je završen sa oko 9.200 nezaposlenih lica od kojih je 5.000 žena na području Pirotskog okruga. U Pirotu imamo nešto više od 5.000 nezaposlenih, od kojih je oko 3.000 žena. Učešće nezaposlenih žena u ukupnoj nezaposlenosti u Filijali je blizu 55%. Prema kvalifikacionoj strukturi sa osnovnom i nepotpunom osnovnom školom je 37 posto, sa srednjom 51, sa šestim nivom kvalifikacija 6 posto i sedmim, takođe, 6 posto. Značajno je učešće nezaposlenih sa nepotpunom osnovnom školom, više od 700 lica u Okrugu.  Njima se pruža prilika da se uključe u Program funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih koji se realizuje u saradnji na Osnovnom školom „Dušan Radović“ – rekla je Đorđevićeva.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker