Korona virusLokalna samouprava

U Dimitrovgradu dva sumnjiva slučaja oboljevanja od Covida19 za koje će se sigurno ispostaviti da su pozitivni

Epidemiolog dr Radmila Zec kazala je danas da je do danas u Pirotskom okrugu, tačnije u Dimitrovgradu registrovana još dva sumnjiva slučaja oboljevanja od Kovida, očekuju se rezultati, ali je po njenim rečima, izvesno da su pozitivni. U Pirotu su bila dva sumnjiva slučaja, ali se ispostavilo na sreću da su negativna. 

-U okviru Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlja od prvog dana se prati situacija na teritoriji Pirotskog okruga a sve u skladu sa algoritmima i pravilima propisanim od strane najviših državnih instituacija. Na području Grada Pirota imali smo dve sumnje ali su odbačene, a sa jučerašnjim danom imamo još dva sumnjiva slučaja u Dimitrovgradu, za koje čekamo rezultat, ali je izvesno da su pozitivni. Imamo podatke o kontaktima, svim ljudima koji su bili u bliskom kontaktu sa Kovidom 19 i te ljude stavljamo u kućnu izolaciju. Do danas smo imali 31 ali će taj broj sigurno veći s obzirom da se broj kontakata menja iz sata u sat-kazala je dr Zec. Ona je dodala da je sa Domom zdravlja Pirot i Opštom bolnicom razrađen ceo sistem delovanja za sve moguće scenarije i teške slučajeve.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Elizabeta Aleksić kazala je da svi moramo maksimalno ozbiljno shvatiti aktuelnu epidemiološku situaciju koja je krajnje nesigurna sa tendencijom da pređe u nepovoljnu.

-Preporuka jeste, svim građanima, smanjiti kontakte na najmanju moguću meru, primenjivati preporuke koje se svakodnevno emituju na RTS-u i na drugim javnim glasilima, bez preke potrebe ne izlaziti na javna mesta, da sačuvamo zdravlje najmlađih, koji su otporniji u pogledu infekcije, a koji itekako mogu biti prenosioci infekcije za starije, jer su upravo ljudi stariji od 65 godina najugroženiji-kazala je dr Aleksić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker