Gradska hronika

U cilju zaštite divljači lovostaj za pirotske lovce – Početak sezone u maju

Zvanično krajem prošle godine, 31. januara, završena je lovna sezona Lovačkog udruženja “Ponišavlje” Pirot. Odmah posle toga održana je sednica Upravnog odbora Udruženja i, s obzirom da je trenutno biološki lovostaj, doneta je odluka  da se obustavi sav lov, na predatore, divlju svinju, pernatu divljač, jednostavno, svu vrstu divljači do početka lovne sezone u maju.

Obrazlažući ovu odluku, predsednik Lovačkog udruženja “Ponišavlje” Pirot, Zoran Aleksić je rekao da je na predatore ispunjen plan, pa i premašen. S obzirom da se sve radi u skladu sa planskim dokumentima tačno se zna koliko jedinki se može ustreliti i zato je doneta odluka o lovostaju. Što se tiče lova na divlju svinju, zbog afričke kuge svinja plan odstrela nije realizovan iz više razloga. Manji je broj odstrela i srneće divljači, a kada je reč o bogatstvu divljači na području lovišta, Aleksić kaže da je zadovoljan, jedino je desetkovan broj divljih svinja zbog epidemije, i zato je prekinut lov, kako bi se pružila šansa zdravim jedinkama da prežive.

Aleksić je istakao da se plan naseljavanja lovišta raznovrsnom divljači poštuje. Nedavno je uneto preko tri stotine fazana, divljač se redovno prihranjuje i štiti, kako bi se popravilo kondiciono stanje životinja.

Pirotsko Udruženje broji oko 800 članova. Članarina se redovno uplaćuje i iznosi 10 hiljada dinara, a treba reći da više godina nije korigovana.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker